23948sdkhjf

Saab:s ordrar ökar med 123 procent

I Saabs fjärde kvartalsrapport och helårsrapport för 2020 går det se en tydlig ökning i bolagets orderingång. För helåret ökade orderingången med 56 procent och för fjärde kvartalet med 123 procent. Inom den civila flygverksamheten var efterfrågan dock fortsatt svag.

Under Saabs 2020 uppnåddes flera viktiga milstolpar. Bland annat leverades Saabs första och andra GlobalEye till Förenade Arabemiraten, den första Gripen E till Brasilien och den andra uppgraderade ubåten i Gotlandsklass till Sverige.

I bolagets fjärde kvartals- och helårsrapport går det dessutom se att orderingången ökat stort under året. För helåret ökade orderingången med 56 procent och under fjärde kvartalet ökade orderingången till 18 106 miljoner kronor från 8 123 miljoner 2019, en ökning med 123 procent.

Det justerade rörelseresultatet för kvartalet minskade dock till 1 081 miljoner från 1 198 miljoner, vilket i huvudsak berodde på coroanpandemins effekt på den civila verksamheten. Inom den civila flygverksamheten var efterfrågan fortsatt svag jämfört med föregående år och under kvartalet tillkännagav några av Saab:s stora kunder betydligt lägre produktionsvolymer.

För sista kvartalet 2020 uppgick det operationella kassaflödet till 2 901 miljoner, en minskning från 3 056 miljoner 2019. Ser man däremot på helåret har Saab gjort en positiv resa.

För 2020 var ambitionen att det operationella kassaflödet skulle vara positivt efter två år av negativt kassaflöde. Det operationella kassaflödet för året uppgick till 2 773 miljoner kronor (-1 300 miljoner 2019), skriver bolagets vd och koncernchef Micael Johansson.

När det gäller framtiden målar Micael och Saab upp en positiv prognos trots att bolaget menar att osäkerheten kring coronapandemin och dess framtda effekter är fortsatt hög. Bolaget ser en organisk försäljningstillväxt som går i linje med Saab:s långsiktiga mål och ett operationellt kassaflöde som för helåret fortsätter vara positivt.

Den starka orderstocken i kombination med kundernas växande försvarsbehov innebär ett fortsatt stöd för Saabs tillväxtresa, avslutar Micael.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14