23948sdkhjf

Scania erkänner – mutat sig till flera kontrakt

Mellan 2013 och 2016 använde sig Scania av mutor för att lyckas i Indien. Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning och Scanias vd Henrik Henriksson bekräftar mutorna. Scania har bland annat ha mutat till sig busskontrakt.

Genom ett internationellt samarbete med tyska ZDF och indiska Conflence media har Uppdrag granskning kunnat avslöja hur Scania förfalskat lastbilar och gett mutor för att vinna busskontrakt i Indien. Detta genom sms, mejlkonversationer, vittnesmål och olika dokument.

Mutorna har nu även bekräftats av Scanias vd Henrik Henriksson som menar att felaktigheterna utförts av ett fåtal individer som inte följt Scanias regler att aldrig betala mutor.

– Vi var kanske lite naiva, men vi satsade stort. Vi gick in med buller och bång och ville verkligen lyckas i Indien, men vi underskattade riskerna, säger Henrik till Uppdrag granskning.

Men enligt uppgifter som programmet fick ta del av så ska en chef på plats i Indien fått flera anställda att tro att mutor är en vanlig metod att använda sig av inom företaget.

En agent ska även ha sagt att inte en enda buss sålts utan att mutor varit inblandat.

I Uppdrag granskning tar programmet upp ett exempel där mutor betalats ut. Det rör sig om bilder på en kvinna med en svart påse som ska innehålla en miljon indiska rupier. Vid tiden för händelsen motsvarade det cirka 130 000 svenska kronor. En chattkonversation avslöjar att det var en agent och en Scaniachef som överlämnade pengar till en minister, och i en konversation efter överlämnandet ska Scaniachefen ha meddelat agenten att det var väldigt viktigt att överlämnandet hölls hemligt.

Scania ska även internt ha utrett om det skedde mutor hos bolaget, och när Scanias vd Henrik får se bilderna säger han att han känner igen dem.

– Vi hittade ett antal incidenter där det finns misstankar om mutor, men också ett fåtal där det finns bevis att våra privata återförsäljare har använt mutor och det är helt oacceptabelt, berättar Henrik Henriksson för Uppdrag granskning.

Han menar dock att de som varit delaktiga blivit av med sina jobb eller fått sina kontrakt uppsagda.

Men det slutar inte där. Utöver mutorna har Uppdrag granskning även avslöjat att Scania förfalskade lastbilar genom att byta skyltar och chassinummer för att kunna sälja dem till ett gruvbolag i Iniden.

Även detta ska Scanias interna utredning ha visat på, men trots det har bolaget inte polisanmält de misstänkta brotten.

– Vi har tillräckligt mycket bevis för att anse att någon har gjort fel som är anställd på Scania internt i vårt eget bolag, men det är inte samma sak som att vi haft tillräckligt med bevis för att kunna gå till domstol eller att gå till polis och polisanmäla det, säger Henrik Henriksson till programmet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143