23948sdkhjf

OnRobot lanserar magnetisk gripare för industriella robotar

OnRobot har lanserat en ny magnetisk och elektrisk gripare, MG10, för industriella robotar och cobots. Något som ska få den nya griparen att sticka ut är verktygets programmerbara kraftfunktioner och sensorer som automatiskt ska uppfatta när roboten fattat arbetsstyckena.

Eftersom det blir allt vanligare inom industrin att satsa på lägre volymer med större produktvariation, menar OnRobot att möjligheten att snabbt kunna växla mellan olika inställningar blivit absolut nödvändigt. Det var något som bolaget hade i åtanke när de utvecklade sitt helt nya gripverktyg MG10.

MG10 är en mångsidig, magnetisk gripare som ska vara lätt att använda för materialhantering, montering och maskintillämpning i tillverknings-, bil- och rymdmiljöer. Griparen är kompatibelt med alla större robotmärken genom OnRobots One System Solution, och erbjuder justerbara kraft- och greppdetekteringsfunktioner som ska ge användare en hög kontrollnivå.

– Standardmagnetiska gripare kan vara ett verkligt besvär. Detta eftersom man måste göra manuella justeringar för att kompensera för griparens brist på funktionalitet nästan varje gång man byter applikation eller arbetsstycke. OnRobots MG10-gripare eliminerar allt detta tack vare dess justerbara kraftfunktioner som gör att man snabbt och enkelt kan distribuera exakta materialhanteringsapplikationer, säger Enrico Krog Iversen, vd för OnRobot.

MG10 kommer med inbyggda sensorer som ska upptäcka när roboten greppar arbetsstycken med stor noggrannhet. Det ska säkerställa en stabil och säker drift i applikationer där en robot till exempel matar en bockningsmaskin med metallplattor för att sedan ta bort de bearbetade föremålen från maskinen. OnRobots nya teknik ska säkerställa att inga föremål tappas, oavsett om det blir strömavbrott eller om roboten måste säkerhetsstoppas.

En annan fördel med den nya griparen är att den är just magnetisk då detta ska vara ett mer kostnadseffektivt alternativ än dyra och komplexa pneumatiska (tryckluftsdrivna) gripare.

– Medan pneumatiska system kräver extern lufttillförsel, kabeldragning och kontinuerligt underhåll, är MG10 en enkel och intuitiv out of the box-produkt som är mycket billigare att sätta i drift än dess pneumatiska motsvarighet, säger Enrico.

De ska enligt Enrico ge massivt minskade driftkostnader.

MG10 ska kunna hantera flera olika typer av arbetsstycken, allt från stycken med en jämn yta till stycken med en grov, ojämn eller perforerad yta, vilket gör att griparen passar för ett brett spektrum av applikationer inom tillverkningsindustrin. Detta är något som pneumatiska gripare kan ha svårt för. Griparen hanterar dessutom arbetsstycken med varierande storlek, vikt och form.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094