23948sdkhjf

Plåt- och ventbranschen satsar på lärlingar

30 000 kronor i lärlingspremie - det ska uppmuntra och belöna företag som tar emot och utbildar lärlingar. Det hamnar nämligen ett stort ansvar på de företag som har lärlingar i sin verksamhet.

Det menar branschskolan PVF Teknikcentrum i Katrineholm som årligen tar emot över 100 plåtslageri- och ventilationslärlingar för kompletterande utbildning.

– Vi anser att företag som åtar sig att handleda och utbilda duktiga yrkespersoner ska belönas. Det här bidraget täcker givetvis inte all tid och alla omkostnader, men är symboliskt viktigt och ett steg i rätt riktning, säger Annika Waernström, vd för PVF yrke & utbildning.

Men vem kan söka?

Lärlingspremien på 30 000 kronor exklusive moms kan sökas av alla plåtslageri- och ventilationsföretag som är anslutna till kollektivavtalet för Plåt och Vent.

Vad är kriterierna?

Att företaget tecknar ett utbildningskontrakt i PVF-KUB med en lärling - och att lärlingen avlägger sin yrkesexamen och uppnår yrkesarbetarstatus. Upplägget gäller både gymnasie- och företagslärlingar. Det gäller för nytecknade kontrakt efter den 1 juni 2020.

Vad krävs för att uppnå yrkesarbetarstatus?

Avlagd yrkesexamen samt 5800 timmar - ventilationsmontering respektive 6800 timmar - ventilations- och byggnadsplåtslageri i yrket.

Om lärlingstiden är fördelad på flera utbildningskontrakt i olika företag, fördelas premien enligt samma förhållanden som timmarna är fördelade i de olika kontrakten. 

PVF yrke & utbildning kan följa och stötta lärlingen och företaget via det digitala systemet PVF-KUB. Registreringen görs där i samband med tecknandet av utbildningskontraktet mellan företag och lärling. När KUB signalerar att lärlingen och företaget har uppnått rätt kriterier för lärlingspremien, kontrollerar yrkesnämnden att alla fakta stämmer och skickar därefter faktureringsunderlag till berörda företag.

– Vi ser verkligen fram emot att få dela ut den här premien och tror och hoppas att den kommer göra skillnad, säger Annika Waernström.

Bakgrund

PVF yrke & utbildning ansvarar för hela hanteringen av lärlingspremien. Beslutet om satsningen togs vid deras styrelsemöte den 10 mars 2021. Styrelsen består av ägarna Byggnads och Plåt & Ventföretagen och planen är att jobba långsiktigt med lärlingspremien.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078