23948sdkhjf

Exoskelett är framtiden vid montering

Eksovest är en variant av exoskelett som kan minska muskelansträngningen med 60 procent för arbetare inom industri-, logistik- och byggsektorn. Det visar en ny studie vid Högskolan i Gävle.

- Det finns mycket problem med skador och sjukskrivningar inom dessa sektorer. Exoskelett skulle kunna vara en viktig del av lösningen om användningen ökar, säger Sajid Rafique, forskare inom robotik vid Högskolan i Gävle.

Exoskelett kan beskrivas som ett extra och intelligent skelett som fästs utanpå kroppen genom användning av en dräkt. Dräkten ger extra styrka och uthållighet för den som bär den.

- Tekniken har en potential att ge ett bättre liv åt många arbetare, som kan gå hem piggare från jobbet eftersom avlastningen blir så stor. Dessutom minskar bördan på sjukvården, eftersom risken för skador och förslitningar är betydligt lägre när man använder exoskelett vid monteringsarbete, säger Sajid Rafique. 

Under många år har det forskats kring exoskelett på Högskolan i Gävle. I en ny studie fick 25 försökspersoner testa eksovest. Sedan utförde de uppgifter med borrmaskin i olika positioner. Med hjälp av sensorer kunde forskarna mäta muskelansträngningen, som minskade med upp till 60 procent vid användning av västen.

Tidigare studier visar att sjukskrivningarna minskar vid användning av exovest. Som exempel visar statistik från amerikansa biltillverkaren Ford att sjukfrånvaron minskade med 85 procent bland arbetare inom koncernen som använde sig av tekniken.

- Potentialen är särskilt stor exempelvis vid användning inom tillverkningsindustrin och där arbetsuppgifterna är tunga och repetitiva, och där robotar blir för dyra eller inte går att använda. En exovest kostar mellan 4000 och 5000 euro. Det är inte särskilt dyrt eftersom vinsterna är så stora både vad gäller hälsa och produktivitet, förklarar Sajid.

Forskaren tror att de flesta som arbetar inom tillverkningsindustrin och med montering kommer använda exoskelett om 20 år.

- Det finns viss förbättringspotential, exempelvis att vikten kan bli lite lägre och att det skulle kunna gå snabbare att ställa in dem individuellt. Men potentialen för att använda exoskelett är stor för företagen, och jag tror att försäkringsbolagen kommer att göra användningen obligatorisk i framtiden eftersom skaderisken bland arbetarna minskar så pass mycket, avslutar Sajid.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.107