23948sdkhjf

Scania signerar för utsläppsfria fordon

Det är ett Memorandum of understanding för utsläppsfria lastbilar och bussar Scania skrivit på.

Initiativet drivs av Calstart och Nederländernas regering och är en gemensam ansträngning av regeringar och ledare inom industrin, som har kommit överens om att arbeta mot avtalets mål och främja nollutsläpp till 2050.

– Vi ger vårt fulla stöd till denna globala överenskommelse om utsläppsfria lastbilar och bussar som en del av ett större åtagande i att öka tempot i skiftet mot hållbara transporter. Vi kommer göra vår del för att främja att lösningar skalas upp snabbare och mer kostnadseffektivt, inte minst genom initiativ som driver på utbyggnaden av laddinfrastruktur för tunga fordon, säger Scanias vd Christian Levin i ett meddelande. 

De tillverkare av mellantunga och tunga fordon som ger sitt stöd till denna överenskommelse siktar på att nå 30 procents försäljning av fordon med nollutsläpp till 2030. Vidare vill de undertecknande att mer än 90 procent av den världsomspännande försäljningen ska bestå av utsläppsfria fordon till 2040, och att den resterande försäljningsandelen ska drivas av 100 procents fossilfri energi 2040.

– Vårt arbete med inflytelserika aktörer i transportsystemet genom Race to zero och RouteZero har visat att övergången till utsläppsfri mobilitet och transport är oundviklig, och accelererar genom gemensamma globala åtgärder. Vi har tekniken att förverkliga rena transportlösningar och idag står det klart att vi har viljan att göra detta till nästa decennium, säger Nigel Topping, Storbritanniens High-Level Climate Action Champion i meddelandet där även de som driver initiativet uttalar sig:

– Under alltför lång tid har mellantunga och tunga fordon varit för svåra att få utsläppsfria. Men tekniken blir snabbt bättre och kostnaderna minskar drastiskt. Så nu är det tid att öka farten. Inte bara för klimatet. Alla har rätt att andas ren luft. Detta går åt båda håll: investeringar kommer nu ge mer gröna arbeten under kommande år. Jag uppmanar andra länder att följa med oss i vår kamp så snart som möjligt, säger Steven van Weyenberg, Nederländernas miljöminister, en av de som undertecknat det nya Memorandum of understanding, eller samförståndsavtalet, för utsläppsfria mellantunga och tunga fordon. 

– För första gången har vi ett gemensamt mål, som stöds av ledande regeringar och industrin, för när nyproducerade lastbilar och bussar helt ska ha övergått till utsläppsfri teknik, säger Dr. Cristiano Façanha, Global Director hos Calstart. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097