23948sdkhjf

Han belönas med stipendium från ABB

Ebrahim Balouji från Chalmers tekniska högskola har fått årets stipendium från Gunnar Engströms ABB-stiftelse. Detta för sin forskning som fokuserar på klassificering och prediktering av partiella urladdningar i lindningar hos stora motorer och generatorer med hjälp av maskininlärningsalgoritmer.

Ebrahim forskar inom elektroteknik. Hans forskning fokuserar på hur man med hjälp av maskininlärningsalgoritmer kan förutse och klassificera partiella urladdningar och på så vis förebygga eventuella driftstopp och överbelastningar av elnät.

- Jag är väldigt glad och stolt över att få den här utmärkelsen. I mitt forskningsområde fokuserar jag bland annat på hur maskininlärningsalgoritmer kan hjälpa med att bättre förstå och prediktera de fenomen som uppstår i elektriska motorer. Det är ett väldigt intressant område med stor relevans för ett teknikföretag som ABB, och med hjälp av stipendiet ser jag fram emot att kunna fortsätta med min forskning med fokus på implementeringen, säger Ebrahim Balouji i en kommentar. 

Idag studerar Ebrahim för att ta sin andra doktorsexamen inom elektroteknik vid Chalmers tekniska högskola. Han har sedan innan en doktors- och masterexamen inom samma ämne från Gaziuniversitetet i Ankara, Turkiet.

Den forskningen han har gjort fram tills idag fokuserar på hur maskininlärning används för att analysera stora mängder data. Detta görs med fokus på kvaliteten i elnätet. Han har också studerat prediktering av återstående livslängd och hälsotillstånd hos elektriska motorer genom djupinlärningsbaserad analys av partiella urladdningar. Partiella urladdningar kan uppstå hos motorer uppkopplade till omriktare.

Forskningens resultat kan bland annat bidra till bättre planering av underhåll av elmotorer. Det i sin tur kan betyda både besparingar i energiförbrukning och kostnader.

Andra fynd är att forskningen kan appliceras till motorer som är anslutna till frekvensomriktare för tillståndsövervakning. Den maskininlärningsalgoritm som används kan hjälpa till att designa tilldelade skyddsfaktorer som kan minska förluster.

Priset delades ut av Mikael Dahlgren, forskningschef på ABB Sverige den 16 november på den nationella energikonferense HUB2021.

- Det känns väldigt kul att få uppmärksamma Ebrahims forskning inom ett område med stor potential. Resultaten och slutsatserna från forskningen har stor betydelse och relevans för ABB:s verksamhet och vi hoppas att Ebrahim med detta stipendium kan vidareutveckla sin forskning och implementera resultaten i verkligheten, säger Mikael Dahlgren i en kommentar.

Om stipendiet
Gunnar Engströms ABB-stiftelse bildades 1983 och har som syfte att uppmärksamma och belöna yngre, framgångsrika forskare för deras insatser inom svensk energiforskning. Målgruppen för stipendiet är bred, vilket gör priset intressant för hela den svenska energiforskningen. Resultat som belönas ska ha, eller ser ut att få, praktisk och ekonomisk betydelse för energitillförsel, energikonvertering, energilagring eller energihushållning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.096