23948sdkhjf

Nytt system möter global brist på svetsare

En av de mindre populära arbetsuppgifterna inom svetsbranschen ska göras överflödig med en innovation från danska Weldingdroid. Nu ska svetsare slippa stå inne i tankar och leverera gas, medan en kollega svetsar utanför tanken.

Den danska uppfinningen Purgemaster från Weldingdroid ska nämligen följa tanksvetsmaskinens rörelser automatiskt och säkerställa en exakt och konstant gastillförsel. 

Med Purgemaster ska en svetsare både kunna svetsa och hålla gas vid svetsning av stora tankar och containrar.

Gasrening är en tidskrävande och dyr operation, men det är viktigt att se till att det inte sker någon oxidation på insidan av rör under svetsning. Det menar grundaren av Weldingdroid Kevin Christensen, som har en bakgrund som smed och därför tagit fram och förverkligat Purgemaster-systemet som ska spara både tid och gas.

Purgemaster ska dosera gasen så noggrant att den minskar gasförbrukningen genom rörsvetsning med upp till 95 procent.

– Normalt fylls rören med gas och röret spolas kontinuerligt under svetsning. Nu har vi gjort det möjligt att använda gas, precis där svetsningen sker – gasen inuti röret följer brännaren på utsidan av röret, säger Kevin Christensen, CTO på Weldingdroid i ett meddelande och Mikkel Falk, vd för Weldingdroid tillägger:

– Det är vår förväntning att vårt system i allmänhet kommer att förändra hur svetsgas används. Gas är resurskrävande att tillverka och transportera och med så stora besparingar kommer Purgemaster att vara idealisk för alla industrier där rör svetsas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.159