23948sdkhjf

Stark efterfrågan hos ABB

ABB summerar sitt fjärde kvartal 2021 med att stark efterfrågan, förbättrad vinst och marginal gav stöd till stabilt kassaflöde.

Detta trots störningar i försörjningskedjan vilka man dessutom tror kommer leva kvar under året.

– Under fjärde kvartalet ökade efterfrågan avsevärt och orderingången växte med 18 procent jämfört med föregående år (21 procent på jämförbar basis) med underliggande förbättring inom alla affärsområden, regioner och de flesta kundsegmenten. Intäktstillväxten på 5 procent (8 procent på jämförbar basis) var starkare än förväntat, främst till följd av högre projektleveranser mot slutet av perioden och trots störningar i försörjningskedjan i delar av verksamheten, kommenterar vd Björn Rosengren och fortsätter:

– Vi förväntar oss en fortsatt ansträngd försörjningskedja den närmaste tiden. Värt att nämna är att vi inte upplevt några ovanliga orderavbokningar, vilket gör att vi känner oss trygga med den höga nivån på orderstocken om 16,6 miljarder dollar, vilket är upp 16 procent jämfört med föregående år (21 procent på jämförbar basis).

Han berättar bland annat att med avyttringen av divisionen Mechanical Power Transmission (Dodge) har de tagit första steget mot att fokusera affärsportföljen på sin position inom elektrifiering och automation.

–  Med 1,0 miljarder dollar bibehöll vi en stark kassaflödesgenerering under fjärde kvartalet och jag är nöjd med att vi avslutade 2021 med ett totalt kassaflöde från rörelsen i kvarvarande verksamhet på 3,3 miljarder dollar, vilket innebär en årlig förbättring på 1,5 miljarder dollar.

Hur blir det då framåt?

Under första kvartalet 2022 förväntar sig ABB att de underliggande marknadsaktiviteterna förblir stabila jämfört med föregående kvartal. 

För helåret 2022 förväntar de sig stöd från en förväntad positiv tillväxttakt på marknaden och från sin starka orderstock.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094