23948sdkhjf

ABB levererar robotar till Scania

Elektrifieringen av fordon accelererar. Som svar på efterfrågan investerar Scania i en ny fabrik för batterimontering. På anläggningen ska det finnas en högautomatiserad produktionslinje bestående av robotar från ABB.

ABB har ingått ett avtal med Scania om att tillhandahålla ett omfattande utbud robotlösningar till Scanias nya högautomatiserad anläggning för batterimontering. För Scania är anläggningen är en viktig milstolpe i elektrifieringsresan av tunga fordon. Investeringen är cirka 1 miljard, som är utspritt över flera års tid.

- Vi är glada att samarbeta med en av våra äldsta kunder och hjälpa dem att leverera deras elektrifieringsplan, säger Joerg Reger, chef för ABB Robotics fordonsverksamhet i en kommentar.

Han fortsätter:

- Fordonsindustrin har alltid legat i framkanten av automatiseringen. Men i och med övergången till elektrifiering står man inför förändringar i grossistledet av etablerade tillverkningsprocesser. Med vårt kunnande utformar och bidrar vi till att implementera den tillverkningsflexibilitet som är avgörande för marknadsledare som Scania när de ska leverera denna förändring.

Tony Persson, som är chef för Scanias batterimontering säger:

- Fabriken har utformats i enlighet med Scanias satsning att vara i framkanten av den industriella digitaliseringen, automationen och användningen av avancerad robotteknik för att slimma produktionsprocesserna med ökad flexibilitet. Det är där robotarna och lösningarna från ABB kommer in i bilden.

För Scania är fabriken också en investering som kommer att stärka Sveriges ställning som ett nav för banbrytande teknik.

Flera ABBrobotar involveras i monteringsprocessen, däribland modellerna IRB 390, IRB 4600 och IRB 6700 tillsammans med ytterligare lösningar som stöttar produktionsprocessen.

Detta blir första gången som ABB:s robot IRB 390 kommer att användas på en batteriproduktionsanläggning. IRB 390 har ursprungligen tagits fram för förpackningsindustrin. Roboten kombinerar hastighet med kraft och kan montera kontaktplattor i batterier med hastigheten en platta per sekund, dygnet runt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094