23948sdkhjf

Starkt index för teknikindustrin men kriget kan påverka framåt

Teknikföretagens barometer visar på att index för teknikindustrin ligger kvar på en hög nivå under första kvartalet 2022. Dock poängterar Teknikföretagen att Rysslands invasion av Ukraina kan förändra förutsättningarna för utvecklingen framöver.

– Även om första kvartalet i år visade ett påfallande starkt affärsläge kommer störningar i försörjning av komponenter och insatsvaror samt logistikproblem naturligtvis inte avta, utan fortsätta prägla utvecklingen, säger Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen i ett pressmeddelande.

Första kvartalets barometer kan ses som en utgångspunkt.

– Ekonomiska chocker, vare sig det är virus, väpnade konflikter eller något annat, gör situationen än värre. De medför också att icke nödvändiga investeringar läggs på is. År 2022 kommer inte bli som de flesta förväntade sig så sent som bara ett par månader sedan, säger Bengt Lindqvist.

Sammantaget ökar orderingången efter ha varit oförändrad mellan tredje och fjärde kvartalet föregående år. I Teknikföretagens barometer är det framförallt den volatila orderingången från transportmedelsindustrin som bidrar till det bättre utfallet.

Affärsläget för maskin- och metallvaruindustrin som tidigare varit starkt har i stället mattats av något. Transportmedelsindustri, leverantörer till elektroindustrin och framför allt tillverkare av elmaskiner och elapparatur rapporterar en starkare orderingång än i slutet av förra året. 

I barometern framkommer det också att företagen möter fortsatta störningar i leverans av komponenter, insatsvaror och har logistiska problem.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125