23948sdkhjf

Näringsministern presenterar Sveriges nya industristrategi

Under en pressträff presenterar näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson tillsammans med IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson och Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg Sveriges nya industristrategi.

Idag tog regeringen beslut om hur man ska ta den svenska industrin vidare de kommande åren. Karl-Petter Thorwaldsson, näringsministern, inleder pressträffen med att säga att beslutet endast är några timmar gammalt.

Den svenska nya industristrategin kallas Framtidens industri. Fokus ligger på den gröna och digitala omställningen.

- Allting handlar om att ligga längst fram och ha den senaste idén framme, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Att ligga i framkant i den gröna och digitala omställningen är hur Sverige skapar konkurrenskraft gentemot yttre omvärldsförändringar.

- Rysslands aggressionskrig i Ryssland belyser hur viktigt det är att vara konkurrenskraftig vid yttre omvärldsförändringar. Det är svårt att veta vad kriget mellan Ukraina och Ryssland, betyder för Sverige, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Regeringen identifierar fyra övergripande trender i den globala utvecklingen. Trenderna är de nya stora EU-initiativen, en alltmer komplex och sammanlänkad värld, att globaliseringen bromsas in och att Covid-19-pandemins efterdyningar skapar nya förutsättningar.

Ett av de största problemen för att kunna fortsätta vara ledande inom den digitala och gröna omställningen är att det inte finns tillräckligt med personal.

Som svar på det presenterar regeringen ett förslag om 9 miljarder som ska gå till att kunna kompetensutveckla människor mitt i livet. De människor som vill göra det ska kunna få 80 procent av sin lön för att studera något av de områden där de behövs kompetensutveckling.

- Sverige är ett av världens mest innovativa näringsliv, avslutar Karl-Petter Thorwaldsson pressträffen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078