23948sdkhjf

Ett högteknologiskt robotlabb för framtidens industri

I september öppnar Schunk sitt nationella robotlabb Colab i Södertälje. Tanken är att labbet ska hjälpa svensk industri att accelerera och intensifiera framtagandet av automationslösningar.

Schunk ingår dessutom ett samarbete med Örebro universitet, detta för att tillsammans hjälpa den svenska industrin att automatisera sin processer. Samarbetet innebär bland annat att robotlabbet ställs till förfogande för forskare och studenter.

– Samarbetet ger oss möjlighet att vidareutveckla vår forskning, samtidigt som det leder oss till fler samarbeten med branscher och företag, säger Amy Loutfi, vicerektor för AI och innovation, i en kommentar.

De båda aktörerna menar att svensk industri ligger i framkant när det gäller innovation och automation. Dock tror de att svensk industri kan bli en ännu starkare spelare.

Örebro universitet är kända för sin forskningsmiljö inom just AI och robotik. Forskarna har god erfarenhet av att samarbeta med industrin - och bidra med nya lösningar.

– Samarbetet ger oss möjlighet att vidareutveckla vår forskning, samtidigt som det leder oss till fler samarbeten med branscher och företag. Det innebär också en möjlighet att säkerställa att det finns en kunskapsöverföring i samverkan mellan akademi och näringsliv. För oss på universitet är det även viktigt att lyfta framtidens talanger inom AI och robotik, och vi tror att samarbetet kring CoLab kan hjälpa till att stimulera intresset för ny teknik och autonoma system, säger Amy Loutfi, vicerektor för AI och innovation vid Örebro universitet, i en kommentar.

Matchningen ses som stark. Schunks breda erfarenhet av komplex gripsystem och Örebro universitets spetskompetens inom AI och robotik i kombination kan bidra till nya industriella lösningar.

– Det som i dag ses som framtidsteknologi kan redan användas skarpt. Genom detta samarbete vill vi sänka tröskeleffekten för svenska och nordiska producerande företag som kanske tvekar kring möjligheter att automatisera, säger Tomas Berg, vd för Schunk, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
SKF fortsätter förstärkas i Asien
Elmia Subcontractor i bilder
Alfa Laval: ”Fann vägar till en bättre framtid”
Så påverkar lågkonjunkturen Sandvik: ”Gäller att vara snabbfotad”
Tuffar på i en onormal värld
Salamandrar äventyrar bygge av Volvofabrik
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Process Nordic
UochD

Sänd till en kollega

0.187