23948sdkhjf

Robotbolaget tar in 60 miljoner

Det svenska robotbolaget Cognibotics tar in 60 miljoner kronor i nytt kapital med danska Newton ApS som huvudinvesterare. Pengarna ska gå till leverans av kundspecifika lösningar och ytterligare marknadsanpassning av bolagets revolutionerande robotprodukter.

Cognibotics är ett privat högteknologiföretag som utvecklar industriella robotar och robotlösningar där kraven på snabbhet, precision och räckvidd är mycket höga.

Den nya finansieringen kommer, utöver från Newton ApS, från grundarna och tidigare storägare Fairpoint, Tibia och Port-Monnaie.

Kapitalet ska användas för att paketera och marknadsanpassa företagets produkter och skapa kundspecifika automationslösningar i nära samarbete med partners. Företaget ska även att investera i en breddad kompetens och en utökad organisation för kundsupport.

– Vi ser en ökad efterfrågan inom alla våra fyra produktområden efter mer applikationsspecifika lösningar och fortsatt nära kundsamarbeten. För att kunna möta dessa kundkrav tar vi nu in nytt kapital både från tidigare och från nya ägare, säger vd Fredrik Malmgren i ett meddelande och tillägger:

– Att vi nu får in Newton ApS i ägarlistan tillsammans flera andra tunga industrinamn som Staffan Dahlström och Sven Nyman är ett styrkebesked. Nu har vi en ägarlista som både kan stötta oss strategiskt såväl som praktiskt och finansiellt. Fokus för Cognibotics ligger nu i att tillsammans med våra partners omsätta våra robotprodukter till referensinstallationer och demonstrationsanläggningar hos våra kunder.

– De produkter Cognibotics erbjuder klarar en mängd utmaningar som branschen tidigare inte lyckats med, vilket öppnar upp viktiga möjligheter för framtidens lokala produktionsmetoder, säger Tais Clausen och Nikolaj Deichmann,  Newton ApS i meddelandet och Henrik Johansson, ordförande Cognibotics fortsätter:

– Den nya finansieringen kommer att möjliggöra utveckling av nya och mer kompletta automationslösningar byggda på våra robotar. Lösningar som är avsedda att möta nya behov inom den växande logistik och e-handelsbranschen och samtidigt möjliggöra automation av komplexa tillverkningsprocesser inom fordons- flyg- och energiindustrin där tidigare robotar och maskinlösningar varit otillräckliga.

– Cognibotics är nu i ett mycket gynnsamt läge med starka långsiktiga investerare som gör att vi fullt ut kan lansera de produkter som utvecklats under flera år baserat på tidigare forskningsresultat och nya uppfinningar. De samlade erfarenheter och det kunnande inom robotik och automation, från såväl industri som akademi, som vi med ett 40-tal medarbetare har, skapar tillsammans med vår patentportfölj basen för de lättanvända och kostnadseffektiva robotsystem som behövs i industrin, och därefter inom många andra områden. Robotar skall vara behjälpliga och avlasta människan, som utan att vara specialist skall kunna instruera och hantera roboten som sitt universella verktyg, avslutar Klas Nilsson, CTO och grundare Cognibotics meddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125