23948sdkhjf

Blir först med lastbilar i fossilfritt stål

Som världens första lastbilstillverkare ska Volvo Lastvagnar börja använda SSABs fossilfria stål i sina lastbilar. 

Det första stålet ska användas i lastbilarnas rambalkar, själva ryggraden i lastbilen som övriga komponenter monteras på. I takt med att tillgången på fossilfritt stål ökar kommer stålet även användas i andra delar av lastbilen.

– Den gröna omställningen av tunga transporter är helt nödvändig för att kunna uppfylla målen i Parisavtalet, inte bara behöver man minska utsläppen från drivmedel utan man behöver också använda fossilfritt stål som material i fordonen. Vi är stolta över att samarbeta med en föregångare som Volvo Lastvagnar och kommer successivt att fortsätta bygga fossilfria värdekedjor tillsammans med våra kunder, säger Olavi Huhtala, chef för SSAB Europe i ett meddelande.

SSABs stål som levereras till Volvo tillverkas med en ny teknik baserad på vätgas. Resultatet ska ge en lägre klimatpåverkan än för konventionellt tillverkat stål.

SSAB och Volvokoncernen samarbetar kring fossilfritt stål sedan 2021. I augusti 2021 producerade och levererade SSAB världens första stål tillverkat av järnsvamp reducerat med vätgas, till Volvokoncernen. Den första maskinen i fossilfritt stål, en lastbärare, visades upp i oktober samma år.

SSAB planerar att erbjuda fossilfritt stål i industriell skala till marknaden 2026 och har som mål att i stort sett eliminera koldioxidutsläppen från den egna verksamheten omkring 2030. 

Småskalig introduktion av stålet i Volvos tunga elektriska lastbilar ska börja under tredje kvartalet 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.142