23948sdkhjf

Volvokoncernen etablerar batterifabrik: "Resan börjar nu"

Volvokoncernen har påbörjat etableringen av en fabrik för storskalig produktion av battericeller i Sverige. Detta efter att efterfrågan på elektriska tunga lastbilar och maskiner har vuxit.

Vd och koncernchef på Volvokoncernen, Martin Lundstedt, uttalar sig i ett pressmeddelande:

– Vi vill leda omställningen till ett fossilfritt transportsystem och har som långsiktigt mål att erbjuda 100 procent fossilfria lösningar till våra kunder. Redan idag ser vi en stor efterfrågan från våra kunder på våra elektriska erbjudanden och vi har en ambition att minst 35 procent av de produkter vi säljer ska vara elektriska vid 2030. Detta kommer att kräva stora volymer av batterier med hög prestanda, tillverkade med fossilfri energi, och det är ett naturligt steg för oss att inkludera batteriproduktion i vårt framtida industriella system. Vi vill göra detta tillsammans med partners, och vi börjar resan nu, säger han.

Fabriken föreslås ligga i Skaraborgsregionen, närmare bestämt i Mariestads kommun, som ligger nära Volvokoncernens motorfabrik i Skövde. På så sätt kommer man dra nytta av den redan existerande industri- och logistikinfrastruktur inom storskalig industriproduktion, samt ha tillgång till svensk fossilfri energi. Två timmar bort, i Göteborg, ligger också Volvokoncernens forsknings- och utvecklingscenter, samt huvudkontor.

Volvokoncernen kommer öka kapaciteten succesivt för att nå storskalig serieproduktion före 2030. Batterierna kommer utformas för kommersiella fordonsapplikationer för att stödja utrullningen av bussar, elektriska lastbilar, anläggningsmaskiner och elektriska drivlinor för de olika användningsområdena.

Ett slutgiltigt svar på var fabriken kommer att vara lokaliserat beslutas efter offentligt samråd, där verksamheten är beroende av miljötillstånd.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.345