23948sdkhjf

Cobotar får personalen att stanna

Digitalisering och automatisering är numera en självklarhet för företagen. Under pandemin fick denna utveckling en skjuts och enligt Univeral Robots kan cobotar både locka personal och få dem att stanna.

Istället för att en enskild operatör ska utföra tunga, repetitiva eller fysiskt krävande uppgifter kan coboten göra det. Därmed frigörs anställda att anta funktioner som kräver större skicklighet.

Kan coboten vara en möjliggörare för fyra dagars arbetsvecka? Fyra dagars arbetsvecka har länge varit under diskussion i Sverige. Arbetsförtidskortning sker runt om i världen – Spanien, Skottland och Nya Zeeland är bara några av länderna som har försökt. I studier har det framkommit att en fyradagarsvecka med full lön resulterar i högre produktivitet och ökat välbefinnande.

I studier har fokus många gånger legat på kontorsarbetare. Universal Robots menar dock att fyradagarsveckan är applicerbar på tillverkningsindustrin, lager och e-handel. Cobotarna kan hjälpa till att göra det möjligt.

– Med cobotar kan tillverkningsprocessen bli mer effektiv, produktiviteten öka och du kan potentiellt producera mer på fyra dagar än på dagens fem, säger Ola Mellström, Universal Robots försäljningschef i Sverige.

Att integrera en cobot i produktionen handlar inte om att byta ut människor med cobotar och att göra människor överflödiga, utan tvärtom.

– Utan om att stärka upp, avlasta och ge möjligheter. Människor behövs fortfarande men till andra typer av uppgifter, säger Ola Mellström.

Han fortsätter:

– Mänsklig skicklighet och arbetskraft är den enskilt största tillgången för alla tillverkningsföretag. Om du vill rekrytera människor, behålla dem och kunna ha en hållbar framtid måste du värdesätta medarbetarna och deras välbefinnande och möta deras behov.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093