23948sdkhjf

Orderingång minskade i november för industrin

Industrins totala orderingång minskade med 0,6 procent i november 2022 jämfört med oktober. Jämfört med november föregående år minskade orderingången med 6,8 procent.

En majoritet av industrins delbranscher visade en negativ utveckling på månadsbasis i säsongrensade, enligt SCB.

På årsbasis minskade den totala orderingången med 6,8 procent i jämförelse med november 2021, i kalenderkorrigerade tal. Orderingången från kund i Sverige minskade med 5,4 procent och från kund i utlandet minskade den med 8,1 procent.

Hittills i år har den totala orderingången varit 0,5 procent högre än motsvarande period, januari-november 2021, i kalenderkorrigerade tal. Hemmamarknaden minskade med 0,1 procent medan exportmarknaden ökade med 0,8 procent

Definitioner och förklaringar

Säsongrensade

Data där variationer normala för säsongen har rensats bort och som därefter utjämnats för att minska slumpfel och kortsiktiga variationer. 

Kalenderkorrigering

Kalenderkorrigering tar hänsyn till kalendereffekter som uppstår till följd av hur många helgdagar som infaller under en viss period. Samma månad under olika år har ofta olika antal helgdagar. Kalendereffekter uppkommer exempelvis till följd av under vilken månad påsken infaller eller av när under veckans dagar julen infaller. En statistiskt utförd kalenderkorrigering avser att få jämförbara data mellan perioder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078