23948sdkhjf

Svensk Byggplåt tar hållbarhetsfrågan på allvar

Branschorganisationen Svensk Byggplåt vill se en mer hållbar och cirkulär bransch och samtidigt behålla lönsamheten. Därför anlitar de nu ett externt hållbarhetsråd och kompletterar med en intern återbrukskommitté.

Johan Lindström är ordförande i Svensk Byggplåt och vd för Plåt & Ventföretagen. Han menar att det är viktigt att göra hållbarhet och miljötänk till en faktisk fråga.

– Det är därför vi startar både ett Advisory Board och en återbrukskommitté, som tillsammans ska gå till botten med hur vi kan göra skillnad. Med den här uppställningen av spetskompetens räknar vi med att hitta konkreta lösningar och processer för bland annat hur byggplåt kan återbrukas, säger han i pressmeddelandet.

Det har hittills inte funnits någon praxis för hur byggplåtsbranschen ska arbeta med hållbarhet och cirkularitet i praktiken, men nu växlar Svensk Byggplåt upp tempot i hållbarhetsresan med två nya insatser.

Inom Svensk Byggplåts Advisory Board har man gedigen erfarenhet av återbruk inom bygg- och arkitekturbranschen och rådet består av fyra externa profiler: Anton Franker, återbruksspecialist på Återbruksbyrån, Tracy Makaraba, miljö- och hållbarhetskonsult på WSP, Sebastian Holmström, hållbarhetschef på Inrego samt Petra Jenning, arkitekt och innovationsledare på FOJAB.

Dessa ska fungera som bollplank och dela med sig av sin kunskapsbredd inom området.

– Den här satsningen känns jättespännande, och jag ser fram emot arbetet i rådet. Jag uppskattar att gruppen har bred kompetens med olika perspektiv och erfarenheter av hållbarhetsarbete och återbruk. Förhoppningsvis kan vi tillsammans tänka bortom dagens strukturer och invanda mönster för att skönja nya vägar framåt, säger Petra Jenning, arkitekt på FOJAB.

Den interna återbrukskommittén består i ett första stadie av representanter från medlemsföretagen Bevego, Rheinzink och Plåt & Ventföretagen. Deras främsta uppgift är att undersöka vilka behov och utmaningar som praktiskt behöver lösas för att få till en återbruksprocess som fungerar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Utbildningen ska råda bristen i Skåne
CDE vill skapa världens bästa kontrollrum: "Ingen har en liknande lösning"
Ny bandsågsautomat för Steens Mekaniska
Assa Abloy förvärvar italienskt bolag
AI: en hållbar lösning
Tillverkar en miljon artiklar per år
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Process Nordic
UochD

Sänd till en kollega

0.157