23948sdkhjf

Att vara kvinna är en superkraft i tekniska yrken

Industri- och teknikbranschen är mansdominerade men Afsane Vosoughi och Josefine Larsson på SE Automation vill se att fler kvinnor valde tekniska yrken.

Josefine Larsson arbetar som teknisk säljare i Norrbotten och Västerbotten för SE Automation. Hennes arbetsuppgifter går bland annat ut på att sprida kunskap om cobotar för att hjälpa kunder att upptäcka fördelarna med automatisering.

– Många vet vad en industrirobot är men inte en cobot, och det är en ganska stor skillnad. Många mindre verksamheter kan absolut inte räkna hem en industrirobot men coboten från Universal Robots öppnar upp möjligheter för dem, säger Josefine Larsson i nyheten.

Afsane Vosoughi är automationstekniker, hennes jobb går ut på att hjälpa kunder att komma på effektiva lösningar för att automatisera manuella processer och att programmera.

– Jag har alltid varit teknikintresserad och just automation är en bransch som växer och det är framtiden, jag vill vara en del av den utvecklingen, säger Afsane.

Både Afsane och Josefine kan bevittna bristen på kvinnor inom deras yrken och skulle vilja se att fler kvinnor sökte sig mot deras bransch. På frågan hur det är att arbeta i mansdominerade yrken svarar de båda att det kan vara konservativt och det finns bakåtsträviga män, men att de ser en positiv förändring.

– Det är viktigt att man fortsätter jobba för att fler tjejer ska söka sig till tekniska branscher. Precis som att det är viktigt att vi har olika bakgrunder och så vidare. Det finns mycket forskning som säger att diversifiering skapar innovation och drivkraft framåt, säger Josefine.

Afsane tillägger,

– Jag tror att det fortfarande är så mansdominerat på grund att det är mycket fördomar som ligger kvar när det kommer till kvinnor i tekniken och i industribranschen. Men jag blev superglad när jag såg en till kvinna vid min sida första arbetsdagen på SE Automation. Det känns som att vi kvinnor börjar våga mer, ta för oss mer och vågar komma in i branschen.

De båda konstaterar att de ser fördelar att som kvinna kom in i en mansdominerad bransch.

– Utan oss blir det så homogent, man kan komma med andra tankesätt, idéer och förslag – man ser det lite från en annan synvinkel. Jag ser det bara som en bra grej, säger Afsane.

Till tjejer och kvinnor som funderat på att söka sig mot industrin säger Josefine och Afsane att ta chansen och köra på.

– Att välja att arbeta i en teknisk bransch där utvecklingen går så otrolig snabbt, är att bokstavligt få vara med och skapa framtiden. Alla tjejer borde välja tekniska yrken, säger Josefine.

– Att vara kvinna är din styrka. Livet handlar om att ta risker, man måste våga, säger Afsane.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141