23948sdkhjf

Nytt projekt ska stärka banden mellan industri och utbildning

Högskolan i Skövde ska starta projektet Yrkestrainee Skaraborg, ett steg för att stärka banden mellan industri och utbildning.

Under hösten kommer ingenjörsstudenter inom produktionsteknik vid Högskolan i Skövde att få möjligheten att genomföra praktiska utbildningsmoment ute hos företag i närområdet. Det sker inom projektet Yrkestrainee Skaraborg, som finansieras av Vinnova och där IDC West Sweden och Västsvenska Handelskammaren är projektpartner. Via projektet hoppas man att stärka den skaraborgska tillverkningsindustrin genom så kallat arbetsintegrerat lärande, AIL.

– Studenterna vinner på att se det som kan bli den framtida arbetsplatsen och industrin får vara med och påverka utbildningens utformning. Förhoppningen är att studenterna upplever kombinationen av teoretisk kunskap och arbetsintegrerat lärande som mer pedagogisk. Vi hoppas att studenterna ska uppskatta det här och bli ännu nöjdare, säger Lotten Svensson.

Själva utbildningens innehåll ska inte förändras utan istället kommer befintliga delar av kurser att förläggas på plats hos samarbetsföretagen. Utfallet av metoden ska sedan utvärderas.

– Detta är ett första test. Blir det här framgångsrikt kan vi använda arbetsmetoden med arbetsintegrerat lärande i fler utbildningar, berättar Mikael Harlén, lektor i matematik.

Fem företag som deltar i projektet

Volvo Powertrain i Skövde

Afry i Skövde

 GKN Aerospace i Trollhättan

Cidan Machinery i Götene

Lidköpings Mekaniska Verkstad.

 Företagen kommer att få en handledarutbildning innan de tar emot studenter och det är IDC West Sweden, samarbetspartner i projektet, som ansvarar för det. Liknande utbildningar finns redan för praktiska gymnasium.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Utbildningen ska råda bristen i Skåne
CDE vill skapa världens bästa kontrollrum: "Ingen har en liknande lösning"
Ny bandsågsautomat för Steens Mekaniska
Assa Abloy förvärvar italienskt bolag
AI: en hållbar lösning
Tillverkar en miljon artiklar per år
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Process Nordic
UochD

Sänd till en kollega

0.126