23948sdkhjf

Nytt projekt ska stärka banden mellan industri och utbildning

Högskolan i Skövde ska starta projektet Yrkestrainee Skaraborg, ett steg för att stärka banden mellan industri och utbildning.

Under hösten kommer ingenjörsstudenter inom produktionsteknik vid Högskolan i Skövde att få möjligheten att genomföra praktiska utbildningsmoment ute hos företag i närområdet. Det sker inom projektet Yrkestrainee Skaraborg, som finansieras av Vinnova och där IDC West Sweden och Västsvenska Handelskammaren är projektpartner. Via projektet hoppas man att stärka den skaraborgska tillverkningsindustrin genom så kallat arbetsintegrerat lärande, AIL.

– Studenterna vinner på att se det som kan bli den framtida arbetsplatsen och industrin får vara med och påverka utbildningens utformning. Förhoppningen är att studenterna upplever kombinationen av teoretisk kunskap och arbetsintegrerat lärande som mer pedagogisk. Vi hoppas att studenterna ska uppskatta det här och bli ännu nöjdare, säger Lotten Svensson.

Själva utbildningens innehåll ska inte förändras utan istället kommer befintliga delar av kurser att förläggas på plats hos samarbetsföretagen. Utfallet av metoden ska sedan utvärderas.

– Detta är ett första test. Blir det här framgångsrikt kan vi använda arbetsmetoden med arbetsintegrerat lärande i fler utbildningar, berättar Mikael Harlén, lektor i matematik.

Fem företag som deltar i projektet

Volvo Powertrain i Skövde

Afry i Skövde

 GKN Aerospace i Trollhättan

Cidan Machinery i Götene

Lidköpings Mekaniska Verkstad.

 Företagen kommer att få en handledarutbildning innan de tar emot studenter och det är IDC West Sweden, samarbetspartner i projektet, som ansvarar för det. Liknande utbildningar finns redan för praktiska gymnasium.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094