23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hydroformning

Erbjuds
Förfallodatum
den 12 oktober 2020

Sapa har en längre tid arbetat med utveckling och forskning kring hydroformning. Det är en teknik som skapar enastående möjligheter att designa komplexa detaljer.

Hydroformning av hålprofiler innebär förenklat att man expanderar profilen i ett verktyg, genom att trycka ut den med hjälp av en emulsion under ett mycket högt tryck. Verktyget, en hydroformningspress med låskrafter upp till 10 000 ton, har samma geometri som den färdiga komponenten och är låst under hela formningsprocessen.

Hydroformning av aluminiumprofiler skapar enastående möjligheter att designa komplexa detaljer. Speciellt om man använder bockade profiler kan man åstadkomma mycket intressanta former med unika kombinationer av vikt och hållfasthet. Dessutom kan man med hjälp av hydroformade rör minska eller helt eliminera svets- och andra fogningsmetoder.

För att få ett perfekt resultat vid formningen krävs det att man har kontroll på materialets egenskaper. Tillsammans med våra experter på Sapa Technology arbetar vi hårt med att styra materialegenskaperna, så att kunden kan få exakt den produktform som önskas.

Några fördelar med hydroformade profiler
* Profilens tvärsnitt utmed längden kan varieras
* Komplexa former kan göras - en detalj kan ersätta flera
* Mycket god formnoggrannhet
* Låg vikt
* Estetiskt tilltalande former

Redan 1995 insåg Sapa Profiler AB att hydroformningsmetoden har ett stort användningsområde och god utvecklingspotential. Tillsammans med bland annat Volvo och Ford har flera forsknings- och utvecklings-projekt skett under åren, med målet att tillverka hydroformade komponenter till bilindustrin.

År 2000 grundades ett kompetenscentrum för hydroformning i Vetlanda. Centrets uppgift är att ytterligare utveckla tekniken. Under hösten 2002 har för första gången serieproduktion av hydroformade detaljer skett där.

Kompetenscentret använder sig av en simulering med FE-metoden, för att den hydroformade profilen ska bli perfekt. Finita-Element-metoden synliggör kritiska punkter och gör det möjligt att göra verktygs-korrigeringar redan innan hydroformningen sker i verkligheten.
Leverantör
Hydro Extrusion Sweden AB
Metallvägen
574 81 VETLANDA
Sverige

Telefon: +46 0383-941 00


Se hemsidan
Se fler tjänster
Se hela profilen
Kontakta leverantör

Sänd till en kollega

0.109