23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så kör du bil billigare

Vill du spara pengar och rädda miljön från onödigt utsläpp? Här är konkreta tips på hur du kör bränslesnålt och sparar pengar.

Det finns mycket du kan göra för att köra bil mer ekonomiskt och klimatsmart. Här är några bra tips som hjälper dig minska din bils bränsleförbrukning när du är ute kör på vägarna.

Enskilt kan tipsen verka obetydliga men tillsammans gör de stor skillnad för din bränsleförbrukningen och din ekonomi. Vill du veta mer om hur du påverkar din bilekonomi kan du läsa mer på autobutler.se.

Lätta på lasten
Om du har fyllt bilen med massa onödiga och tunga prylar så kommer bilen väga mer, vilket kommer öka bränsleförbrukningen. Ju tyngre bilen är desto mer bränsle krävs för att den ska rulla. Lätta på lasten så lättar du även på bränslekostnaderna.

Kör kortare distanser
Det låter kanske självklart att längre sträckor innebär mer bränsle - men det är lätt att glömma bort att onödiga mil innebär högre kostnader och sämre bränsleekonomi. För om resan blir längre än förväntat så kommer du oundvikligen att använda mer bränsle. Så om du har dåligt lokalsinne kan det vara värt att investera i en GPS eller använda mobiltelefonens navigationsapp. Långsiktigt sett kan du faktisk spara mycket pengar på att köra rätt.

Stäng fönstren
Ha i åtanke hur ofta du har rutorna nere eller justerar temperaturen i bilen när du kör. Om bilfönstret är öppet medan luftkonditioneringen är på så behöver bilen göra av med mer bränsle. Enligt en studie använder vissa bilmodeller 25 % mer bränsle när AC:n är på, det har alltså direkt effekt på din bränsleekonomi och bör därför vara något du har i åtanke när du kör bil. Framförallt under varma sommardagar. Vill du veta mer om bilens luftkonditionering så klicka här.

Rätt lufttryck i däcken
Många bilägare kör idag med för lågt lufttryck i däcken. Om det inte finns tillräckligt med luft i däcken så ökar friktionen mot vägen och då blir bränsleförbrukningen högre. Det sliter mer på dina däck och skadar miljön. Kolla däcktrycket varje gång du tankar eller åtminstone en gång i månaden. Vill du veta mer eller behöver du kanske nya däck? Läs mer här.

Körstil
Genom att köra mer smart kan du också påverka bränsleförbrukningen. Bara genom att köra smidigare, bromsa lättare och köra på högre växlar och hoppa över växlar, så kan du sänka bränsleförbrukningen ganska mycket.

Sänd till en kollega

0.031