23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Organisationstips för den lilla verkstaden

Många småföretagare inom verkstad, snickeri och reparationer har en bakgrund antingen som hobbyister eller som anställda på ett större verkstadsbolag.

När tiden kommer att starta eget och man ska inreda sin verkstad kommer man snabbt underfund med att en liten professionell verkstad ställer helt annorlunda krav på organisation än en hobbyverkstad hemma i garaget eller en stor arbetsplats med många anställda.

Tid är pengar
När man arbetar hemma på hobbynivå spelar det egentligen ingen roll om man måste leta lite efter verktyget man behöver eller om två material som ofta används tillsammans förvaras på olika platser i verkstaden. Eftersom man inte arbetar i vinstsyfte spelar det ingen roll om organisationen inte är optimal så länge man trivs. Men när man ska driva en professionell verkstad kan sådana ineffektivitet kosta stora pengar i längden. Varje sekund du eller en anställd letar efter verktyg eller material är en sekund du inte arbetar på dina orders eller letar efter nya kunder. Därför bör man organisera alla större verktyg på praktiska verktygsbräden där de lätt går att hitta vad man behöver. Alla kablar och sladdar bör förvaras på organiserat vis där de är lätta att få tag på inte ligger hoptrasslade i en enda hög. Skruvar, brickor, muttrar, småelektronik och allt annat som lätt kommer bort måste förvaras i backhyllor som är tydligt märkta och organiserade efter användningsfrekvens.

Rum att växa
Även om har en liten lokal bör man ändå planera för hur man ska kunna få ut det mesta av golvytan och takhöjden. Förr eller senare kommer man vill anställa personal och ta sig an större projekt och det är viktigt att man inte begränsas av sin lokal. Det finns många smarta sätt att spara plats i en verkstad utan att göra det svårare att arbeta. Med hjälp av olika modulsystem för förvaring kan man lätt expandera och bygga ut när man behöver.

Visa sin bästa sida
För eller senare kommer kunder eller potentiella samarbetspartners vilja besöka ens lokaler. Även om organisation och effektivitet är viktigast bör man därför också tänka lite på hur man ska hålla sin lokal ljus, attraktiv och trevlig. Har man möjlighet att ha ett litet kontorsutrymme i direkt anslutning till sin verkstadslokal gör detta lokalen mycket mer attraktiv för besökare.

Detta vara bara några övergripande tips för den lilla kontorslokalen. I slutändan måste man vara driven och skicklig för att lyckas som småföretagande hantverkare men att ha en riktigt bra lokal gör också stor skillnad.

Sänd till en kollega

0.047