23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

4 tips för ett grönare och hälsosammare sovrum

Hur ska ett sovrum se ut som är så miljövänligt som möjligt och samtidigt har en positiv effekt på din hälsa? Nyckeln är att välja rätt material och undvika källor till potentiell toxicitet.

Miljövänliga textilier

Vissa textilier behandlas kemiskt, med avloppsslam eller bestrålning, vilket knappast kan kallas miljövänligt. Och vi vill absolut inte ha dem i sovrummet - när vi tillbringar hela natten i våra täcken. Ekologiska material som bomull, hampa eller ull är att föredra. Helst ekologiskt. Ull förbättrar till och med sömnkvaliteten, enligt många studier. Vårt råd är därför:

  • Snåla inte med sängkläderna - du får tillbaka din investering genom att de håller längre och du känner att du har gjort något för dig själv och planeten.
  • Var uppmärksam på din pyjamas, för vilken samma rekommendationer gäller som för sängkläder och lakan.
  • Underskatta inte effekten av andra textilier i sovrummet - gardiner, mattor osv.
  • Undvik läder- och mockaprodukter i sovrummet, som behandlas med hårda kemiska processer.

Träbädd av hög kvalitet

Sängar tillverkas av många olika material, från metall till PVC och trä. En kvalitetssäng i trä är en möbel som är värd att investera i. Trä i sig är miljövänligt - särskilt när det kommer från hållbart förvaltade skogar. Dessutom förbättrar den luftkvaliteten inomhus genom att absorbera fukt från alltför fuktig luft och släppa tillbaka den till torr luft.

Tips för en ännu bättre natts sömn: välj en säng gjord av furu. Essenser från detta träd används också i aromaterapi och har en positiv effekt på sömnkvaliteten och humöret.

Minimala gifter

Undvik all potentiellt giftig påverkan i sovrummet:

  • Giftiga väggfärger - välj vattenbaserade färger som i allmänhet kan beskrivas som miljövänliga.
  • Giftiga madrasser - välj en madrass gjord av fårull, ekologisk bomull, hästhår, kokosnöt, hampa eller linfiber. De flesta skummadrasser är tillverkade av material som kan avge skadliga flyktiga organiska föreningar.
  • Golvbeläggning - när du väljer ny golvbeläggning ska du se till att den verkligen är säker och fri från skadliga ämnen.

Växter

Levande växter har onekligen en positiv effekt på vår hälsa och vårt humör. Det är därför de inte bör saknas i vårt sovrum. De flesta växter förbrukar dock syre och producerar koldioxid på natten, vilket kan försämra vår sömn. Därför är växter som lagrar vatten i sina blad och rötter och producerar syre på natten lämpliga för sovrum, till skillnad från sina släktingar. Det är till exempel suckulenter som aloe vera och yucca. En annan fördel med suckulenter i allmänhet är att de inte behöver mycket vatten och därför är lätta att underhålla. Andra nattliga syreproducenter är orkidéer eller gerbera.

Sänd till en kollega

0.015