23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Större fälgar och däck: vad finns att vinna och förlora?

Nya aluminiumfälgar och däck är bland de vanligaste ändringarna som bilägare gör på sina bilar. I vissa fall kan det bero på att det är direkt nödvändigt, till exempel om däcken eller fälgarna är slitna. Ibland gör man det dock för att få ett mer estetiskt utseende eller bättre prestanda.

Fälgar och däck har en direkt påverkan på bilens köregenskaper, acceleration, bromsning och håller hela bilens vikt. Ofta är anledningen till bytet att man vill montera fälgar och däck som är större än originalet, eftersom att man har uppfattningen om att de är bättre på många sätt. Ibland stämmer det, dock innan man fattar beslutet bör man känna till hur bredare fälgar påverkar köregenskaperna och vad man vill uppnå med förändringen.

Experterna på Däck24.com berättar om vad du bör veta innan du beställer större däck och fälgar än de du har nu.

Är det sant att större däck och fälgar förbättrar köregenskaperna?

Förutom faktumet att större fälgar och däck ofta ser bättre ut och är iögonfallande, har den förändringen, enligt vissa bilister, en praktiskt funktion och syfte. Människor förväntar sig att större fälgar och däck kommer förbättra bilens köregenskaper samt att större fälgar och däck förbättrar accelerations- och bromsningsförmågan.

Uppfattningen om att större hjul förbättrar köregenskaperna är mycket logisk. Bredare fälgar innebär att man har bredare däck och ju större kontaktyta med vägen däcken har, desto säkrare kör bilen på vägen. Det är just därför som hjulen på F1-bilar och i andra motorsportstävlingar är så breda. Alltså, om större hjul ger bättre köregenskaper, så borde man byta ut aluminiumfälgarna och däcken till bredare modeller?

Det beror. Om du vill få en bättre acceleration och grepp på torra vägar och om du kör huvudsakligen i stan och på motorvägar och ibland besöker racingbanor, så är större aluminiumfälgar ett bra val för dig. Man bör beakta att större aluminiumfälgar kräver däck med en smalare profil –  ju större fälgarna är, desto bredare och smalare däck behövs. 

Sådana däck förbättrar köregenskaperna av två anledningar. Först och främst har ett bredare däck en större kontaktyta och förbättrar därigenom greppet och stabiliteten. En smalare sidovägg innebär att däcket är hårdare och mer stabilt och leder därmed till förbättrade köregenskaper. Ett bättre grepp innebär att man får en bättre acceleration och bromsning, som man bara kan glädja sig åt.

Större aluminiumfälgar har sina nackdelar

Man bör komma ihåg att större däck och fälgar kommer även med vissa nackdelar. Även om däck på större fälgar har en större kontaktyta och ger därigenom ett bättre grepp och stabilitet, så ändras även kontaktytans form. Om ett däck med vanliga mått, säg på 15-tummars aluminiumfälgar, har en ovalformad kontaktyta, så har däck på bredare fälgar snarare en fyrhörnig kontaktyta. 

Å ena sidan är det just det som ger ett bättre grepp och köregenskaper, dock på en våt väg kan det i vissa fall försämra däckens stabilitet och öka risken för vattenplaning. Därför bör större aluminiumfälgar alltid förses med däck av hög kvalitet och en god prestanda, vars mönster kan snabbt skingra vatten.

Kör du på en torr väg, har ett bredare däck alla de ovannämnda fördelar och det är just av den anledningen som många bilister föredrar större aluminiumfälgar och däck. Förutom de försämrade köregenskaperna vid våta vägytor, bör man tänka på att bredare däck leder vanligtvis till en ökad bränsleförbrukning. En större kontaktyta leder till ett bättre grepp, men detta påverkar i sin tur bilens bränsleekonomi.

Dessutom ju lägre profil däcken har desto mer du känner ojämnheter och hål på vägarna. Vill du köpa större aluminiumfälgar eller däck bör du även tänka på att din bil sätter sina begränsningar – du kan inte montera för stora fälgar och däck när de börjar slitas mot plåten och karossen.

Om du känner att större däck och fälgar är just det, du behöver, så står nätbutiken Däck24.com till ditt förfogande. Hos oss kan du kombinera däck och aluminiumfälgar och få dem ihopmonterade, vilket innebär att det enda du behöver göra är att sätta på dem. Ta en titt på nätbutiken!

Sänd till en kollega

0.016