23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Designen viktig för att maximera prestandan i transfermaskin

| Medlemsnyhet | Företag Iscar Sverige AB

Modern produktion kräver snabba och effektiva lösningar för massproduktion, vilket transfermaskiner är konstruerade och utrustade för.

Transfermaskiner består av flera arbetsstationer med verktyg för olika bearbetningsoperationer som svarvning, borrning, fräsning och uppborrning. Varje station kan ha flera spindlar med skärande verktyg för bearbetning av flera ytor på ett arbetsstycke, vilket innebär att många verktyg kan arbeta samtidigt.

Transfermaskiner är stabila men kan endast användas för att producera specifika detaljer. Den ökande efterfrågan på massproducerade komponenter har medfört att transfermaskiner i stor omfattning har börjat användas för tillverkning av små cylindriska delar från stångmaterial. Det har gjort transfermaskiner mycket populära.

Arbetssättet för transfermaskiner är inriktat på produktion med de snabbaste och mest kostnadseffektiva metoderna. För att uppnå hög prestanda är det mycket viktigt att verktygen används effektivt. Att hitta det optimala verktyget kräver samarbete mellan maskintillverkare, verktygstillverkare och användaren. Det finns ett direkt samband mellan de olika länkarna i samarbetet och driftseffektiviteten – ju bättre och närmare samarbete, desto effektivare blir de valda verktygen. Kontinuerligt samarbete och kommunikation med ledande tillverkare av verktygsmaskiner har gett ISCAR  kunnande och erfarenhet för att förbättra utvecklingen av skärande verktyg och verktygshållare för transfermaskiner.

Enligt ISCAR:s MTB-specialister är verktygens utformning en viktig framgångsfaktor. Många av verktygen är komplicerade och specialanpassade eftersom de ska användas i komplicerade bearbetningsprocesser med mycket korta cykeltider. Med kombinationsverktyg kan exakta cykeltider hållas, och antalet stationer som krävs för en viss bearbetningsprocess minskas.

Ofta kombineras verktygen för att kunna utföra flera typer av bearbetning, till exempel borrning, uppborrning, försänkning och fasning mm.  Kombinationsverktygen har ofta justeringsmekanismer.  Ett kombinationsverktyg måste ha god spånavgång från flera olika skärzoner. Detta är ett mycket viktigt krav vid verktygskonstruktionen.

Kombinationsverktyg för borrning, kärnborrning och fasning används ofta för både invändiga och utvändiga ytor. Konstruktionen måste vara mycket styv för att undvika vibrationer som kan uppstå vid bearbetning av flera ytor samtidigt, särskilt ytor med komplicerad form.

Om verktyget kan användas för både borrning och spårstickning, bortfaller en station, vilket sänker totalkostnaden och minskar cykeltiden.  När sådana kombinationsverktyg används, är det viktigt att konstruktionen förhindrar verktygskollisioner och underlättar spånrensningen från inre områden.

Dykfräsning med fasning och bakfasning utförs till exempel oftast i flera sekvenser med långa verktyg. Därför måste verktygen vara stabila och vibrationsdämpande. Valet av optimala skärande verktyg och verktygshållare för transfermaskiner kräver oftast specifika verktygsdimensioner som styrs av arbetsstationens begräsningar och tillförlitlig spånavgång så att produktionscyklerna kan köras kontinuerligt. Det är därför viktigt att maskin- och verktygstillverkarna samarbetar hela vägen från konstruktion till produktionsstart för att verifiera och validera den arbetsprocessen, välja rätt verktyg och även optimera bearbetningen efter produktionsstart

Snäva toleranser kan uppnås med verktyg i solitt utförande i kombination med specialanpassade verktyg med olika infästning, som CAMFIX eller HSK. Verktyg som har justeringsmekanismer ger exakta toleranser, samtidigt som både verktygen och processen blir stabila.

Roterande och icke-roterande verktyg för profilering, som har ISCAR:s FTB-, XNUW- och PENTA-skär, kan minska cykeltiderna genom att komplicerade profiler kan bearbetas i ett enda moment. Utvändig svarvning och uppborrning utförs ofta genom linjäraxelbearbetning vinkelrätt mot spindelns centrumlinje. Denna typ av bearbetning kallas ofta "U-axel"-bearbetning, vilket innebär att verktygen placeras på specialhuvuden med komplicerade blocksystem och motvikt.  Sådana verktyg är antingen monterade på block eller direkt på skärhuvudet. I båda fallen används integrerade och modulära verktyg med CAMFIX, HSK, VDI eller andra infästningstyper, samt specialverktyg utvecklade enligt kundens begäran.

Masstillverkare, främst inom fordons-, olje- och gasindustrin och läkemedelsindustrin, samt branscher som tillverkar miniatyrdelar, är de viktigaste användarna av verktygsmaskiner för linjetillverkning. Det långa och fruktbara samarbetet mellan ISCAR:s team och sådana kunder har lett till konstruktion, utveckling och införande av produktiva och pålitliga verktygslösningar. Denna typ av konstruktivt partnerskap mellan kunder och tillverkare av verktyg och maskiner är särskilt tillämpligt när det gäller verktyg för verktygsmaskinlinjer, där det är viktigt att hitta den optimala balansen mellan produktivitet och kostnad per detalj.

Joseph Polyanovsky, ISCAR MTB-projektledare


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Iscar Sverige AB

Kungsängsvägen 17B
Box 845
751 08 UPPSALA
Sverige
Iscar Sverige AB

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.063