23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Coca-Cola valde fläktväggslösning från ebm-papst

När Coca-Cola Sverige AB behövde energieffektivisera sin produktionsanläggning i Jordbro hittades lösningen hos ebm-papst.

 Coca-Cola´s produktionsanläggning i Jordbro var i behov av att modernisera sin ventilationsanläggning när anläggningens 33 stycken stora ventilations-aggregat med föråldrade remdrivna radialfläktar hade blivit både underhållskrävande och kostsamma.
Coca-Cola, som har fokus på såväl energibesparing som miljömedvetenhet, inledde en dialog med ebm-papst för att finna den mest energieffektiva fläktlösningen.
Hos ebm-papst var det försäljningsingenjör Göran Andersson, som med sin långa erfarenhet, snabbt kunde presentera en lösning.

Grundat på noggranna beräkningar valdes fläktkub MXFG för 25 stycken av aggregaten och för resterande aggregat visade sig kammarfläkt av typen MXPC vara det bästa alternativet.
”Konceptet med fläktväggar förenklar mycket i ett moderniseringsprojekt då de möjliggör skalbara, ekonomiska, tysta och mycket energieffektiva ventilationslösningar” säger Göran.
”Fördelarna med fläktväggar har visat sig i ett flertal andra större moderniseringsprojekt, t.ex Skaraborgs sjukhus och Kemicentrum i Lund, där krav på stora flöden och energieffektiviseringar har legat i fokus. Då också den modernisering Coca-Cola eftersträvade innebar stora flöden i stora aggregatkammare, blev jag snabbt övertygad om att fläktvägg MXFG och fläktkuber MXPC skulle bli den bästa lösningen”, berättar Göran Andersson vidare.

 Kim Hesselius, som är fastighetschef hos Coca-Cola i Jordbro, såg klara fördelar med fläktväggskonceptet.
”Att fläktkuberna är enkla att installera i befintliga aggregat är en viktig fördel och givetvis också den låga ljudnivån, energieffektiviteten och möjligheterna till styrning. På de gamla fläktarna fanns bara alternativen med on/off. Nu skulle vi få möjlighet att ha olika bör-värden beroende på önskad temperatur- och luftfuktighet.
Att fläktväggarna ger en ökad redundans är också viktigt”, förklarar Kim Hesselius.

Moderniseringen blev ett PFC-projekt
Vid årsskiftet 2018/2019 tog Coca-Cola European Partners beslut om att genomföra moderniseringen som ett PFC-projekt tillsammans med Siemens.
PFC – Performance Contracting - är en metod för att handla upp och genomföra energieffektiviseringsåtgärder där samma part som föreslagit åtgärderna också genomför dessa med besparingsgaranti. Några av fördelarna förutom spargarantierna är snabbt genomförande och tillgång till energikompetens.
Siemens har mångårig erfarenhet av PFC-projekt och Gillis Engström på Siemens Building Technologies blev projektledare när projektet startade hos Coca-Cola.

Fenomenal verkningsgrad
”Projektet hos Coca-Cola lämpade sig väldigt väl som PFC-projekt då vi i ett tätt samarbete med kunden har möjlighet att arbeta med ett brett helhetsperspektiv och genomföra en rad åtgärder som ger en betydande reducering av energikostnaderna. Vi har exempelvis installerat teknik för att återvinna värme från kondensorerna på anläggningens tak, byggt om rörsystem och så har vi givetvis det omfattande arbetet med att montera ner gamla fläktar och installera nya från ebm-papst.
Några av fördelarna jag ser med fläktväggarna är en närmast fenomenal verkningsgrad, den enkla installationen och de reducerade underhållskostnaderna.
Sedan är så klart också den låga ljudnivån en stor fördel”, säger Gillis Engström

 Läs artikeln i sin helhet HÄR

ebm-papst AB
Äggelundavägen 2
175 62 Järfälla
Järfälla kommun
Sverige
VAT nummer: SE5561769513

Sänd till en kollega

0.047