23948sdkhjf

Verkstäderna

Vad menas med tillverkningsindustri?

Tillverkningsindustrin är en av de äldsta och viktigaste industrierna i världen. Det finns olika typer av tillverkningsindustrier så som livsmedelstillverkning, fordonstillverkning och klädtillverkning. Den gemensamma målbilden för alla tillverkningsföretag är att producera högkvalitativa produkter samtidigt som man håller en låg kostnad. 

  

Vad finns det för olika industrier?

Det finns olika branscher i Sverige, men den största industrin är biltillverkning, skogsbruk, läkemedel och telekommunikation. Dessa industrier är alla stora bidrager till Svenskekonomi och sysselsätter en stor del av befolkning. 

 

Vilka är Sveriges största tillverkningsindustrier?                   

Volvo Car AB, SKF, ABB, Atlas Copco och Hexagon är några företag som toppar listan. 

 

Hur kan man använda Artificiell Intelligens till inom industrin?

AI kan användas som digitala assistenter eller chatbots. Inom tillverkningsindustrin används AI för att automatisera maskiner vilket innebär att de anställda inte behöver utsättas för farliga arbetssituationer eller arbeta med repetitiva arbetsuppgifter.

 

Hur går det för industrin?

Industrisektorn har gått igenom tuffa tider den senaste åren med allt som hänt både i Sverige och vår omvärld, men är en fortsatt viktig del av den svenska ekonomin. 

 

Hur många arbetar inom tillverkningsindustrin? 

Omkring 2,5 miljoner människor arbetar inom industrisektorn. Tillverkningsindustrin är den största industrin och sysselsätter omkring 1,2 miljoner människor. 

Källa: temaindustri.se

 

Vad är industri 4.0?

Industri 4.0 eller den fjärde industriella revolutionen innebär en ny fas i den industriella revolutionen som fokuserar på sammankoppling, automatisering och maskininlärning. Ett annat ord för industri 4.0 är IIoT, Industrial Internet of Things, eller smarttillverkning. Industri 4.0 handlar om att investera i ny teknik och nya verktyg för att förbättra tillverkningens effektivitet. 

Källa: temaindustri.se

 

Vilka jobb finns inom industrin?

Det finns många olika yrken och utbildningar för dig som vill börja jobba inom industrin. Bland annat kan man läsa industritekniska programmet på gymnasiet. Men det finns många yrken att välja på, så som svetsare, processoperatör, CNC-operatör eller CNC-fräsare. 

 

Varför blir det komponentbrist?

Under coronapandemin rådde det komponentbrist i hela världen. Bland annat rådde det stor brist på halvledare, något som det gör än idag som bland annat påverkar bilindustrin. Efter pandemin kom kriget mellan Ryssland och Ukraina som har drabbat flera leveranskedjor. 

 

Hur kan digitalisering effektivisera industrin?

Digitalisering möjliggör till en effektivare verksamhet och smartare lösningar som är kostnadseffektivt. Digitaliseringen är en del i en teknologisk process som har i syfte att med hjälp av digital teknik förbättra och effektivisera verksamheten. 

Sänd till en kollega

0.047