23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Ladda hemma-stödet är nu ett avdrag

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Privatpersoner som installerar laddbox hemma har fram till årsskiftet kunnat ansöka om ett ladda hemma-bidrag från Naturvårdsverket.

Stödet innebar att kostnaderna för inköp och installation av laddboxen halverades. Ladda hemma-stödet har nu blivit ett avdrag istället och fungerar på samma sätt som ROT- och RUT-avdraget.

Avdraget är bara till för privatpersoner som äger sin bostad och en bostadsrättsförening som vill installera en laddbox brf får istället ansöka om investeringsstöd för laddstation från Naturvårdsverket (tidigare Klimatklivet). Det finns även olika bidrag för företag, kommuner och stiftelser som går att ansöka om hos Naturvårdsverket.

 Privatpersoner som använde sig av ladda hemma-stödet var tidigare tvungna att ligga ute med hela kostnaden för att sedan ansöka om stödet i efterhand. Nu dras kostnaden av direkt vid installationen och vid inköp av material. Det är inte längre Naturvårdsverket som hanterar stödet, utan alla avdrag sköts av Skatteverket.

 Skatteverket förklarar närmare hur det går till:

 – Grön teknik kommer hanteras på motsvarande sätt som rut- och rotavdraget gör i dag vilket innebär att köparna får del av lättnaden redan vid köpet. Till skillnad från rut- och rotavdraget ger även kostnad för material rätt till skattereduktion för installation av grön teknik, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

 Ladda hemma-avdraget ska täcka hälften av kostnaderna för att installera en laddbox hemma hos en privatperson och taket ligger på 50 000 kronor om året per person. Bor det två eller fler vuxna i hushållet kan samtliga ta del av skattereduktionen. Avdraget gäller för själva laddstationen, material och arbetskostnader som uppstår vid installationen av laddstationen. Resekostnaden för installatör är inte avdragsgillt.

 Laddboxen och installationen måste även köpas av samma firma för att vara avdragsgillt. Det går med andra ord inte att köpa laddboxen från en firma och sedan låta ett annat företag installera laddboxen, om man vill göra hela avdraget. Firman administrerar avdraget genom att fakturera halva kostnaden till kunden. Sedan begär de utbetalning från Skatteverket för den andra halvan.

 Personer som har fått skattereduktion för ROT eller RUT-tjänster tidigare under året och det uppgår till maxbeloppet för skattereduktion kan nekas ROT för grön teknik. Skattereduktionerna tas nämligen från samma budget per person och skattereduktionen för grön teknik kommer sist i prioritetsordningen.

 Den nya överenskommelsen med Liberalerna och Centerpartiet innebär att 200 miljoner kronor per år läggs på bidraget. Riksdagen har tagit beslutet om insatsen och det är en del av statsbudgeten. Tanken bakom stödet är att tröskeln för att köpa en elbil ska bli lägre. Investeringsstödet ska hjälpa till att minska utsläppen av koldioxid och andra klimatpåverkande gaser.

 

 

 

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.063