23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Kyltorn med EC-fläktarna AxiBlade hjälper tappningsindustrin

Vid utvecklingen av nya kyltorn för tappningsindustrin ställs stora krav på fläktlösningen. Här reducerades vattenförbrukning och energiåtgång med hjälp av våra EC-fläktar i Axiblade-serien.

Produktion av öl, juice, läsk, energidrycker och mineralvatten kräver effektiva kylanläggningar och tappningsföretag världen över satsar stora pengar på att göra produktionsprocesserna mer hållbara och energieffektiva. En ny typ av kyltorn utrustade med parallellkopplade AxiBlade-fläktar från ebm-papst har börjar installeras i många länder.
EC-fläktarna bidrar till energibesparingar, en mer hållbar produktion och driftssäkra processer.

När ebm-papst först introducerade fläktserien AxiBlade på marknaden sågs det som ett viktigt tekniksprång för bland annat kylapplikationer. AxiBlade var en helt ny generation av axialfläktar som optimerade många olika egenskaper och erbjöd en maximal flexibilitet och förenklad applikationsanpassning.
Ett företag som utnyttjade detta var tappnings- och förpackningsspecialisten Krones i Tyskland.

Krones har i många år arbetat intensivt med att utveckla mer resursbesparande och energieffektiva lösningar för världens tappningsindustrier och är marknadsledande inom sitt område.
Då kylprocesser och kyltorn utgör en mycket central del i ett tappningsföretags produktionsanläggning väcktes idéen hos Krones att utveckla ett eget kyltorn istället för att köpa in kyltornslösningar. Krones såg stora fördelar med att kunna integrera egenutvecklade kyltorn i de kompletta och skräddarsydda anläggningar som företaget levererar till kunder runt om i världen.

Stor efterfrågan på energibesparande teknik
En av kunderna är holländska Refresco som är världens största oberoende tappningsföretag med drygt 60 produktionsanläggningar i Europa, USA, Canada och Mexiko. En av anläggningarna finns i Sittard, Nederländerna, och här passerar 400 miljoner burkar genom en ny produktionslinje från Krones som togs i drift under 2019. Denna linje blev de första som Krones installerade med det egenutvecklade kyltornet som en ny komponent. Sedan dess har ytterligare 37 kyltorn installerats hos tappningsföretag i Tyskland, Nederländerna, Brasilien, Ungern och Afrika.

Det som främst driver på efterfrågan är kraven på en mer energibesparande och miljövänlig teknik. Många tappningsföretag arbetar idag efter hållbarhetsstrategier som också inkluderar energieffektiv produktion. För Krones är det därför viktigt att kunna svara upp mot behovet genom att erbjuda resursbesparande och energieffektiva lösningar. En sådan lösning är de nya kyltornen.

Steglös fläktstyrning ger en efterfrågebaserad kylkapacitet
En viktig del av tappningsindustrins hållbarhetsarbete är att reducera vattenåtgången. Färskvatten och kylsystem vid produktionslinjerna har traditionellt sett huvudsakligen använts för kylning när fyllda burkar och flaskor duschas med kallt vatten efter pastörisering. Med Krones kyltorn integrerade i denna process reduceras både vattenförbrukningen och energiåtgången.

Man får ett slutet kylsystem med en återhämtningscykel och en dubblerad och mer ekonomisk kylkrets. ”Kyltornen tar över kylningen vid vissa temperaturnivåer och är en mycket mer ekonomisk lösning jämfört med den traditionella tekniken för kylning av burkar och flaskor”, säger Christian Depner på Krones fabrik i Flensborg.

Vid utvecklingen av de nya kyltornen ställdes stora krav på fläktlösningen. ”Vi tittade på olika alternativ och bestämde oss för AxiBlade-serien från ebm-papst. Tack vare EC-tekniken kan fläktarna styras steglöst och alltid erbjuda en efterfrågebaserad kylkapacitet. ebm-papst hjälpte oss också att ta fram ett speciellt korrosionsskydd. Det är viktigt eftersom fläktarna kommer i kontakt med aggressiva biocider som förhindrar tillväxt av alger och legionella i vattenkretsen”, förklarar Christian Depner

Hög processäkerhet med parallellkopplade fläktar
Hos Refresco i Sittard är det två kyltorn med vardera fem EC-fläktar som är integrerade med den nya produktionslinjen kallad linje 8. Beroende på önskad kylkapacitet används i allmänhet mellan en och åtta fläktar. Den totala termiska effekten är på 1 940 kilowatt men i genomsnitt går fläktarna endast med 50 procents effekt. Christian Depner ser viktiga fördelar med att fläktarna är parallellkopplade. ”Fördelen med flera fläktar i kyltornen är definitivt den höga processäkerheten. Om det skulle uppstå tekniska problem med en fläkt är det enkelt att öka effekten på de övriga och därmed kan den önskade kylkapaciteten bibehållas”.

Sven Breitfelt är produktionsprocesschef på Refresco i Sittard och även han betonar vikten av en hög tillförlitlighet i kylprocessen. ”Kyltornen är skräddarsydda för vår anläggning och de hjälper oss att optimera och kvalitetssäkra fyllningsprocessen. Fläktlösningen är också en garanti för hög tillförlitlighet med minimala störningar, och tack vare kyltornen har vi tagit ytterligare ett steg i arbetet med vår hållbarhetsstrategi”, avslutar Sven Breitfelt.

 

Läs mer HÄR

ebm-papst AB
Äggelundavägen 2
175 62 Järfälla
Järfälla kommun
Sverige
VAT nummer: SE5561769513

Kontaktperson

AC
Anders Carlsson
Marknadskommunikatör / Systemansvarig
+46 (0)10-454 44 32 anders.carlsson@ebmpapst.se

Sänd till en kollega

0.047