23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hitta rätt låstyp till din design med vår nya låsguide

| Medlemsnyhet | Företag Aero Materiel AB

Att välja rätt lås till en applikation, dörr eller lucka kan vara klurigt.

I vår låsguide går vi genom låsens olika egenskaper, användningsområde och beskriver låsens funktioner och vilken låstyp som passar i vilken industrilucka utifrån mekanik, material och branschstandard.

Vanliga funderingar innan inför valet av rätt lås
Vilken IP- klassning? Varför ett Bluetooth lås istället för traditionell nyckel? Ska låset ha flera låspunkter? Behöver låset vara vattentätt? Ska låset klara utomhusklimat? Vi guidar dig till rätt lås.

Ladda ner låsguiden här!

Vi har unika låslösningar med låsenhet och åtkomst för dörrar och luckor till industrin. I guiden delar vi med oss av kärnfulla anvisningar, tips och råd inför valet av rätt lås. Du får reda på de vanligaste funktionerna som skiljer låsen åt i dess utförande för att passa din applikation.

 

Snabblås
Vi har ett stort utbud av snabblås, kvartsvarvslås eller DZUS® lås som många kallar dem. Ett snabbt och kostnadseffektivt låssystem som säkerställer samma kompression vid varje låsning. Snabblås lämpar sig bra i luckor som öppnas frekvent och där det förekommer vibration. Ett bra alternativ där du inte behöver tänka på en nyckel då hela systemet är integrerat i luckan. DZUS® snabblås finns i flera varianter och uppfyller maskindirektivet. Våra vanligaste modeller är: Panex, Dart, Lion, Pilot, Tech Line, Ny Latch och Arrow.

 • Funktion
  Snabblås har en enkel manövrering där det går att välja mellan att vrida/låsa med verktyg eller bara med fingrarna.

 

Elektriska lås
De elektriska låsen möjliggör övergången från mekanisk till elektrisk låsning. Låsen ger ökad säkerhet med åtkomstkontroll så att man kan övervaka vem som haft åtkomst i exempelvis teknikskåp via en kod,
Bluetooth eller RFID- kort. De elektriska låsen har en mångsidig variation i utförande för både industridörrar till mindre luckor eller för trånga utrymmen i 5G uppkopplade städer som exempelvis betalstation eller i datacenter.

 • Funktion
  Ger användare full övervakning på vem som öppnat och stängt en dörr. Låset kan kombineras med en eller flera låsenheter och kan integreras i befintligt låssystem, anpassat till applikationen. Dessa lås är vandalsäkra genom att låset kan installeras dolt vilket gör det svårare att bryta sig in.
 • Branschstandard
  IP55

 

Kompressionslås
Kompressionslås lämpar sig där det förekommer vibrationer och uppfyller IP/Nema klassningar. Det går att justera kompressionslåset för att skapa tätning och tryck anpassat efter materialets tjocklek i applikationen. Låset ger kompression vid lågt vridmoment och finns med justerbart eller fast grepp för olika greppområden.

 • Funktion
  Låsets kompression motverkar vibrationsljud och skrammel. Komprimerar
  tätningslister i luckan och produkten för att hålla tätt från damm och vatten. Låset är enkelt att installera och monteras utvändigt på luckan. Finns i syrafast stål som passar i medicinbranschen för miljöer där smuts inte får samlas för hygien. Det finns en modell med en lysdiod som indikerar på om dörren har öppnats och material förbrukats.
 • Branschstandard
  IP 69K; UL FTTA2/ FTTA8 Type 1; UL FTTA2/ FTTA8 Type 13; UL FTTA2/ FTTA8 Type 5

 

90-graders lås
90-graders lås lämpar sig för luckor som öppnas frekvent och kan öppnas med verktyg eller med ett swinghandellås. Om du inte behöver kompressionslås kan ett 90-graders lås vara ett enklare låsalternativ.

 • Funktion
  90-graders lås klarar regelbundna öppningar av luckan. De håller dörren stängd för att ofrivillig öppning av luckan inte ska ske. Det är enkelt att installera och monteringen görs utvändigt på luckan.
 • Branschstandard
  UL FTTA2/ FTTA8 Type 1; UL FTTA2/ FTTA8 Type 13; UL FTTA2/ FTTA8 Type 5

 

Spanjolettlås/Flerpunktslås
En spanjolett är en låspinne som förhindrar att dörrar och luckor öppnas oavsiktligt. Spanjolettlås har flera låspunkter som kopplas samman med handtag, vajer och låshus för ett komplett låssystem. Flerpunktslås finns som integrerade system både som mekaniskt och elektriskt utförande.

 • Funktion
  Robust lås som ger hög vandalsäkerhet med flera låspunkter. Spanjolettlösning i låsenhet ger ökad säkerhet.
 • Branschstandard
   UL FTTA2 / FTTA8 Typ 13; UL FTTA2 / FTTA8 Typ

 

Push-to-Close lås
Våra Push-to-Close lås är lämpliga för att klara tyngre industriluckor med hög slagkraft. Låsen finns även som små låscylindrar i ett enklare utförande till mindre luckor. Exempelvis passar Push-to-Close låsen
för påbyggnad till lastbilar, mindre luckor eller i mobila kraftverk. Funktionen ”Slam-latch” innebär att man skjuter igen luckan/lådan för automatisk låsning. När du stänger dörren går låset tillbaka till låstläge. Finns för både dold och synligt montage i materialen rostfritt, zink och plast.

 • Funktion
  Push-to-Close lås är lämpliga i lådor,
  huvar och luckor, exempelvis i båtar, fordon och maskiner. Låset öppnas genom att dra, vrida, skjuta eller trycka på låset och stängs genom att slå/trycka igen.
 • Branschstandard
  UL FTTA2 / FTTA8 Typ 13; UL FTTA2 / FTTA8 Typ 1

 

Excenterlås
Med ett excenterlås kan du lätt dra ihop paneler och luckor på ett säkert sätt med låsets excenterfunktion. Finns varianter i gummi för ett flexiblare alternativ som absorberar vibration.

 • Funktion
  Excenterlåset har en hävstångsmanövrering som skapar excenterfunktion. Excenterfunktionen i låsmekanismen motverkar att oavsiktlig öppning sker.
 • Branschstandard
  UL FTTA2/FTTA8 Typ 13; UL FTTA2/FTTA8 Typ 1

 

Entrélås
Lås för marina miljöer som håller tätt från väta och är användarvänliga för kabindörrar i fartyg. Entrélåsen uppfyller tätthet för väta och fukt med design till såväl utomhus som inomhusmiljöer.

 • Funktion
  Passande lås för marina miljöer som förhindrar att fukt tränger in i dörren med
  gummiring för säker tätning.

Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Aero Materiel AB

Österängsvägen 16
554 63 JÖNKÖPING
Sverige
Aero Materiel AB

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.079