23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Nytt styrsystem från AP&T framtidssäkrar produktionslinje

Med ett modernt styrsystem kan en 20 år gammal produktionslinje få prestanda och tillgänglighet i klass med en ny. Det vet man på Shiloh i Olofström, som 2019 gav AP&T i uppdrag att byta styrsystem på en av sina befintliga presslinjer.

Globalt verksamma Shiloh Industries, med huvudkontor i USA, fokuserar på utveckling och produktion av lättviktslösningar för fordonsindustrin. I Olofström i sydöstra Sverige tillverkar man olika slags plåtdetaljer och komponenter till personbilar och lastbilar, från små konsoler till tunga stötfångare. För att forma de största delarna används bland annat en transferlinje som AP&T installerade i slutet av 1990-talet. Här ingår en extremt kraftfull hydraulpress med 1 000 tons presskraft och två SpeedFeeders för in- och utmatning av plåtämnen. 

Efter över 20 års drift var det för två år sedan dags att framtidssäkra linjen med ett nytt styrsystem. 

– För att säkerställa en fortsatt hög tillgänglighet, operatörssäkerhet och prestanda beslutade vi att byta styrsystem och gick därför ut med en upphandling, säger Joakim Lennartsson, Plant Manager för Shiloh i Olofström. 

En komplett lösning från AP&T
I hård konkurrens med ett antal andra leverantörer fick AP&T slutligen uppdraget att genomföra projektet. 

– AP&T presenterade den bästa lösningen. Den trygghet det innebär att låta samma leverantör som konstruerat, tillverkat och integrerat utrustningen även svara för uppgraderingen var ytterligare ett skäl till att vi valde just AP&T, säger Joakim Lennartsson. 

Det nya styrsystemet är detsamma som installeras på AP&T:s nytillverkade maskiner. Det introducerades 2019, då man övergick till Siemens nya mjukvaruplattform (TIA-portal). Alla operatörsfunktioner regleras från en och samma manöverpanel, genom användarvänliga gränssnittet LOGOS. 

Tidskritiskt uppdrag
Planen var att genomföra hela installationen under några få dagars produktionsuppehåll mellan jul och nyår 2019.

 – Vi utnyttjar våra maskiner i väldigt hög grad och för att minimera stilleståndet var det viktigt att verkligen hålla tidsramarna, säger Joakim Lennartsson.

Det krävde en noggrann planering och en effektiv arbetsinsats på plats.  

 – Att bygga om och uppgradera en befintlig linje på kort tid är alltid en utmaning. Men tidplanen höll. När produktionen återupptogs efter nyår hade vi bytt ut all el och all elektronik och installerat det nya styrsystemet med nya ljusridåer, ny operatörspanel och övrig kringutrustning. I princip var det bara att köra igång produktionen igen, berättar Anders Rundén, ansvarig projektledare på AP&T.

 I avtalet ingick också service och underhåll under 24 månader, och efter två års problemfri drift är det bara positiva tongångar från Shiloh.

 – Allt har fungerat helt enligt våra förväntningar, så vi kan inte vara annat än väldigt nöjda, säger Joakim Lennartsson. 

Fakta om Shiloh

  • En global leverantör av lättviktslösningar till fordonsindustrin.
  • Konstruerar och tillverkar produkter för karosser, chassier och drivsystem.
  • Har totalt ca 2 000 medarbetare i Asien, Europa och Nordamerika, varav 230 i Olofström.
AP&T
Box 32
Rönnåsgatan 3A
523 21 Ulricehamn
Ulricehamns kommun
Sverige
VAT nummer: SE5562884667

Kontaktperson

HS
Helén Sallander
Senior Advisor/Marketing and Sales
+46 10 471 3858 helen.sallander@aptgroup.com

Sänd till en kollega

0.047