23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Givande samarbete

I Hultsfreds kommun fann två specialiserade företag varandra i mitten av 1990-talet. Det blev starten på ett fruktbart samarbete som växt sig allt starkare.

I VIrserum fInns Ecmec, med erfarna konstruktörer som är specialister på smarta lösningar när någon behöver en avancerad fixtur eller en specialmaskin. Och i centralorten huserar Körners Mekaniska Verkstad, som är specialiserad på att tillverka komplicerade produkter som enstyck eller i små serier. Hur bra kan det bli?

Maskiningenjören Calle Eklund startade Ecmec i Emmaboda 1983. Han jobbade på ITT Flygt men startade eget och behöll Flygt som kund. Men i samband med ett långt uppdrag med att köra igång bearbetningsanläggningar för dåvarande Hultsfreds Pressgjuteri (Finnveden Metal Structures i Hultsfred idag) så flyttade familjen till Virserum.

– Jag ritade fixturer och utrustningar, något som har jag gjort sedan jag gick ut skolan, säger Calle.

Och på den vägen är det fortfarande. Nu finns Ecmec i en röd liten stuga mitt i Virserum,
med filial i Växjö. I de gamla regements­ lokalerna sitter sonen Daniel, som arbetat som konstruktör sedan 2002, och Peder Eriksson, som började förra sommaren. Även Calles dotter Malin jobbar i företaget och sköter ekonomin.

Samarbetspartnern Körners Mekaniska
Verkstad har en bakgrund som påminner om Ecmecs. Även Körners är ett familjeföretag, grundat 1949 och idag ägt av Matz Körner och bröderna Sören, Patrik och Stefan Stenbäck.
Samarbetet mellan företagen smög igång i mitten av 1990­talet. Då gjorde Körners enstaka bitar åt Ecmec, men saker och ting tog fart efter 2005 när Ecmec kom med sin lösning för att integrera hydraulik i fixturer. Vad är vitsen med hydrauliska fixturer?

– De behövs när en tillverkningsprocess ska vara robotiserad, förklarar Daniel Eklund.

Man styr inspänningen av detaljen i fixturen med oljetryck, eftersom robotar inte är så bra på att skruva på en traditionell fixturs skruvar. Hydraulik innebär vanligen att olja ska transporteras i system av slangar och rör, vilket innebär kopplingar som kan läcka olja. Calle Eklund hade en idé om att integrera oljekanalerna inuti fixturen för att få en robust och läckagefri fixtur med hög tillgänglighet. Körners var med på utvecklingen.

– Körners byggde vår första hydrauliska fixtur 2005, och den har blivit en succéprodukt för oss, säger Calle.

– Det var otrampad mark för alla, berättar Sören.

Det var en idé som Calle hade, och det var inte klart fullt ut hur den skulle tillverkas. Men allt föll på plats, och vi hittade våra metoder och våra genvägar. Med tiden har en tydlig samarbetsmodell vuxit fram. Ecmec säljer, konstruerar och har kontakterna med kunden medan Körners tillverkar allt som Ecmec säljer, och sitter Körners illa till tidsmässigt så har man
underleverantörer att vända sig till. Detta är en distinkt och logisk modell, tycker båda företagen.

– Vi är ett företag och Ecmec är ett, konstaterar Sören Stenbäck, men det är symbiosen som
tillsammans gör oss unika. När vi till exempel ställer ut på Elmia så har vi varsin monter, men vi har samma färger och samma monterdesign så att det syns att vi samarbetar. Det är många som kan svarvning och fräsning, men vårt samarbete som konstruktör och tillverkare gör oss
speciella.

Sören menar att Körners är väl rustat att hantera den typ av produktion som blir resultatet av
Ecmecs konstruktionsarbete.

– Vi har ingen maskinpark eller organisation för att köra tiotusentals bitar, utan vi är specialiserade på enstyck- och fåstyckstillverkning i mindre serier, kanske upp till 500 bitar. Det har vi anpassat vår maskinpark till, vi har till exempel ingen automatiserad betjäning av maskinerna utan alla maskinerna är bemannade. Vi kan göra många, men vi väljer att göra ett fåtal komplicerade detaljer.

Båda företagen arbetar tillsammans för att göra krävande kunder nöjda, och tester och mätprotokoll är något som dessa kunder vill ha. Körners har byggt utrustning för att sluttesta fixturer, och man har investerat i en egen koordinatmätmaskin. Körners är alltså ingen tillverkare som till exempel massproducerar komponenter till bilar, men däremot levererar man verktyg,
bearbetningsutrustning och fixturer till bilindustrin, och många andra.

Andra produkter som blir verklighet tack vare samarbetet är specialiserade gripdon för robotar, anpassade till detaljerna och fixturerna som ska hanteras när inte standarddonen räcker till.

Ett annat område är specialmaskiner, och ett projekt som Ecmec och Körners är stolta över är den maskin som nu finns på Finnveden Metal Structures i Hultsfred. Ecmec konstruerade och Körners byggde en maskin där detaljerna flyttas på ett transportband mellan åtta stationer, varav sju är treaxliga CNC­maskiner och den åttonde utför gängning.

– Skulle man ha gjort detta med standardmaskiner skulle behövts 11 - 12 maskiner till en kostnad på ungefär 1,2 miljoner kronor per styck, men vår maskin innebar en investering på mindre än hälften, slår Calle Eklund fast.

I Körners maskinpark finns drygt 30 maskiner, och för närvarande är det trångt om utrymme.
En offensiv satsning på ninvesteringar kräver plats, för, som Sören Stenbäck uttrycker det,
nya maskiner tenderar att ta mer plats och i värsta fall måste två åka ut när en ny kommer in.

Men problemen ser en lösning inom en inte allt för avlägsen framtid.

– Vi satsar på utbyggnad trots att det är trångt om plats runt omkring oss, berättar Sören
Stenbäck. Men genom att vi köper upp några grannfastigheter och genom att Hultsfreds
kommun välvilligt släpper till en gatstump så ska vi få plats att bygga till. Det innebär att man går från 3000 till 4500 kvadratmeter och får bättre svängrum för den befintliga maskinparken, plats för nya maskiner och inte minst att man får materialhanteringen inomhus. Både Körners och Ecmec känner av vad det innebär att driva avancerade teknikföretag i glesbygd – Hultsfreds kommun tillhör Stödområde B. Den röda stugan i Virserum som är Ecmecs huvudkontor gör intryck när kunderna kommer från Tyskland, men att driva ett företag här fungerar inte lika bra.

– Före semestern kommer vi att ha flyttat hela vår verksamhet till Växjö, bekräftar Calle Eklund. Tyvärr fungerar infrastrukturen inte bra i dagens läge. Vi har inte fiber till vårt kontor så överföring av tunga filer är segt. Det är också svårt att hitta personal som är villiga att pendla eller flytta hit.

Samma erfarenheter gör Körners, som har svårt hitta personal som är motiverade att flytta till Hultsfred, och Sören Stenbäck är bekymrad över att allt färre väljer verkstadsutbildning på gymnasiet. Själva drar man sitt strå till stacken genom att stödja lokala utbildningssatsningar och att bjuda in alla skolelever till studiebesök för att de ska få bekanta sig med en modern verkstad.

Det är två välskötta och lönsamma företag som samarbetar. Ecmecs omsättningsssiffror har pekat brant uppåt under de senaste sex åren, Körners har hämtat sig rejält efter nergången 2009, och båda firmorna är AAA­ graderade. Körners känner dessutom stolthet över att vara ett av de bara 58 företag som haft den statusen oavbrutet sedan Soliditet startade sina mätningar 1989, något som resulterade i en utmärkelse för några år sedan.

Körners har genomfört sin generationsväxling, Ecmec har förberett sin genom att Calle Eklunds son Daniel och dotter Malin har gått in som delägare. Det borgar för fortsatt gott samarbete.

– Ecmec och Körners är som så här, säger Calle Eklund och pressar ihop handflatorna. Sören Stenbäck är inte sen att hålla med.

AB Körners Mekaniska Verkstad
Norra Oskarsgatan 77
Box 190
577 25 Hultsfred
Hultsfred kommun
Sverige
VAT nummer: SE5560971672

Kontaktperson

SS
Sören Stenbäck
soren@korners.se

Sänd till en kollega

0.094