23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Ruukki har utvecklat en helt integrerad solpanelsfasad

Ruukki är det första företag som utvecklat ett solcellssystem som helt integrerats i fasaden för att omvandla solstrålar till energi.

Solenergisystemet är inte beroende av solens värme, bara dess strålning. Elen som produceras används antingen för att fylla byggnadens egna behov eller för att matas in i elnätet.

Solpanelsfasaden har utformats för tillämpning i byggnader av hög arkitektonisk standard som uppfyller de allt striktare miljöbestämmelserna.

Systemet som är utvecklat och patenterat av Ruukki är helt integrerat i fasaden och är det mest kostnadseffektiva sättet på marknaden att skapa en helt inglasad fasad som genererar energi från solen. Eftersom tekniken kan utnyttja solens strålar även i molnigt väder gör systemet det möjligt att producera energi även i områden utan direkt solljus. I snöiga områden och brevid vatten ökar systemet produktionen från reflektionen som strålarna ger.

"Solpanelsfasaden är Ruukkis svar på behovet att producera energi från förnybara energikällor. Produktens huvudbudskap är hållbar utveckling och ekologi kombinerat med Ruukkis senaste tekniska innovationer och den teknologin" säger Jouni Metsämäki, förste vice VD för byggkomponenter på Ruukki.

I fasaden på en medelstor kontorsbyggnad i Finland kan till exempel Ruukkis solpanelsfasad producera 18.000 kWh el per år. Det är tillräckligt för att uppfylla behoven för ett medelstort eluppvärmt småfamiljshus. Produktion och kapacitet kan lätt ökas i enlighet med utrymme och kapacitetskrav.

Helt integrerat i fasaden
"Det unika konceptet med Ruukkis solenergisystem är att det såväl funktionellt som visuellt är helt integrerat i byggnadens fasad. Den nästan helsvarta inglasade fasaden möjliggör lösningar av hög arkitektonisk standard," säger arkitekten Laura Paunila på Ruukki. Inga synliga fästanordningar har använts och tack vare deras jämna färgning är PV-modulerna, som är baserade på tunnfilmsteknik, estetiskt tilltalande till skillnad från exempelvis paneler av kristallint kisel.

En solpanelsfasad är inte bara idealisk för kontors- och företagsbyggnader, utan även för bostadshus och företagsbyggnader. Systemet begränsar inte valet av basmaterial eller typ av byggnad och fasaden kan installeras på nybyggda byggnader och renoveringsbyggnader och på olika grunder.

Flexibel, utformning från fall till fall och enkel implementering
En solpanelsfasad är det enklaste och mest bekväma sättet för en byggnad att generera el. Systemet bygger på solenergimoduler eller solcellspaneler som har tillverkats av glasade solcellsmoduler och Ruukkis kassettsystem av stål.

Modulerna är nästan svarta i färgen. De kan kombineras med Ruukkis andra fasadprodukter och är en del av Ruukkis designpalett av fasadprodukter som tillåter storlek och form på andra komponenter i fasaden att fritt definieras. Solcellsmodulerna är baserade på CIGS tunnfilmsteknik (koppar indium gallium diselenide), vilket är en vanligt förekommande teknik i solceller.

En solpanelsfasad har liknande konstruktion som Ruukkis Liberta kassettsystem och installeras precis som en vanlig Ruukkifasad. Fasaden är förtillverkad och leveransen inkluderar alla komponenter och tillbehör som behövs på plats. Även kabelsystemet är förtillverkat. Installation på plats är både snabb och enkel.

För mer information, kontakta: Jouni Metsämäki, förste vice VD för byggkomponenter, Ruukki Construction, tel. +358-20-592-9114

Rautaruukki levererar metallbaserade komponenter, system och totalkoncept för byggsektorn och verkstadsindustrin. Koncernen har ett brett produkt- och servicesortiment inom metallprodukter. Bolaget har verksamhet i 27 länder och 11 800 anställda. Omsättningen år 2009 uppgick till 2,0 miljarder euro. Aktien noteras på NASDAQ OMX Helsingfors (Rautaruukki Oyj: RTRKS). Bolaget använder sig av marknadsföringsnamnet Ruukki.

SSAB AB
BOX 70
101 21 Stockholm
Borlänge kommun
Sverige
VAT nummer: SE5560163429

Sänd till en kollega

0.032