23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Smarta tak från Ruukki varnar för hög snöbelastning

Takmonterade sensorer kan registrera förändringar i takets belastning. Innovationen kan användas bland annat på stora lagerlokaler eller arenor.

Ruukki har nu utvecklat en teknik som kan installeras såväl på nya tak som på redan lagda tak där man har använt bärande profilplåt.

– Vi har utvecklat en fungerande lösning som förbättrar säkerheten i byggnader särskilt på nordliga breddgrader, där taken utsätts för snabba belastningsförändringar på grund av snömassor, berättar direktör för byggkomponenter Jouni Metsämäki på Ruukki.

Bärande takprofiler används vanligen i hallkonstruktioner av olika storlek, till exempel i köpcentrum och idrottshallar, flygplatser och industrihallar. Ruukkis smarta tak kan monteras såväl på nybyggen som på redan monterad bärande profilplåt.

Smarta tak övervakar belastningen
Sensorerna som monteras på profilplåtarna ger larm när belastningen närmar sig den högsta tillåtna. Informationen leds sedan trådlöst till en router som styr larmet till en mobiltelefon eller e-postadress. Ruukkis nya teknik ger också information om aktuell belastning och dess förändringar under en viss tidsperiod.

Smarta tak innebär både säkerhet och besparingar
Under de två senaste vintrarna har snömassorna överskridit de högsta tillåtna gränserna på många tak. Att installera tekniken för smarta tak i medelstora industrihallar eller butikshallar på ca 1 000 kvadratmeter kostar ca 30 000 kr. Samtidigt blir det lättare för serviceföretag att prioritera arbetsuppdrag vilket minskar onödig snöskottning på tak.

Ytterligare information:
Business Director Martin Flodihn
+46 70 98 33451
martin.flodihn@ruukki.com

SSAB AB
BOX 70
101 21 Stockholm
Borlänge kommun
Sverige
VAT nummer: SE5560163429

Sänd till en kollega

0.062