23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Motomanrobotar styrs åter av svensktillverkade system

De innovativa styrsystemen till flera generationer Motomanrobotar har de två senaste åren har dock produktionen av styrsystem, varit förlagd till moderbolagets, Yaskawa, fabrik i Japan. Men nu återtar den svenska verksamheten tillverkningen.

De innovativa styrsystemen till flera generationer Motomanrobotar tillverkades under många år i Motomans fabrik i småländska Torsås. De två senaste åren har dock produktionen av styrsystem, varit förlagd till moderbolagets, Yaskawa, fabrik i Japan. Men nu återtar den svenska verksamheten tillverkningen av senaste generationen styrsystem, DX100.

– Det känns naturligtvis väldigt positivt och inspirerande att ta ansvar för tillverkningen av Yaskawas robotstyrsystem för den europeiska marknaden, säger Michael Tranberg som har titeln COO (Chief Operating Officer) och därmed är ansvarig för Yaskawa Nordic AB.

Senaste generationen styrsystem, DX100, är en patenterad multi-robotstyrning som stöder komplexa uppgifter och har kapacitet för styrning av upp till åtta robotar eller totalt 72 axlar. Kompetensen för produktionen har säkrats genom att företaget byggt upp den tillverkningslinje som tidigare producerade de tre föregående generationerna av robotstyrsystem. Tillverkningen påbörjades i september och byggs successivt ut för att nå full kapacitet till årsskiftet.

Konkreta kundfördelar
Beslutet att lägga den europeiska styrsystemtillverkningen till Sverige får flera positiva konsekvenser som också kommer kunderna till godo. Det handlar om en allmänt ökad flexibilitet, kortade ledtider och kostnadsbesparingar.

Ledande utbildningscentrum
Vid Yaskawa Nordics produktionsenhet i Torsås tillverkas även kringutrustning som åkbanor, svetslägeställare och kompletta robotsystem för bland annat bågsvetsning och maskinbetjäning. Produktionsenheten i Torsås har i dagsläget 130 anställda och tillsammans med dotterbolagen i Norden och Ryssland är totalt 178 anställda. I toppmoderna lokaler i Kalmar Science Park ute på Varvsholmen driver företaget även Motoman Robot Academy, Nordens största utbildningscentrum för robotprogrammering.

Företaget har sina rötter i AB Torsmaskiner, Torsåsföretaget som startades för över hundra år sedan och som då tillverkade metallpressar. Under 1970-talet startades dotterbolaget Torsteknik AB med tillverkning av specialmaskiner för bågsvetsning. Några år senare etablerade man ett samarbete med den japanska elektronik- och robottillverkaren Yaskawa Electric Corporation och bytte namn till Motoman Robotics. Sedan slutet av 90-talet ägs företaget av Yaskawa och heter numera Yaskawa Nordic.

YASKAWA Nordic AB
Box 504
Besöksadress: Spångatan 4
Leveransadress: Verkstadsgatan 2
385 25 TORSÅS
Torsås kommun
Sverige
VAT nummer: SE5591369773

Sänd till en kollega

0.031