23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Ruukki life panel – den första ekologiska sandwichpanelen som är återanvändbar och återvinningsbar

Life-panelerna tillverkas enligt Ruukkis egna och europeiska kvalitetskrav vid Ruukkis fabrik i Alajärvi. Det huvudsakliga marknadsområdet utöver Finland, Norge och Sverige är övriga Nordeuropa.

Life-panelen har en låg livstidskostnad eftersom den kan återanvändas i nya byggnader. Då panelen är fullt återvinningsbar orsakar den heller inga tilläggskostnader för avfallshantering.

Det är fråga om en prefabricerad sandwichpanel med ett isolerande skikt mellan två lackerade skikt av tunnplåt. Panelerna kan användas i ytterväggar och inneväggar. De används huvudsakligen till byggnader inom industri, handel och logistik.

– Den nya life-panelen är ett exempel på energieffektiva lösningar som utvecklats av Ruukki för byggbranschen. Life-panelen sparar på icke förnybara råvaror. Med life-energipanelversionen uppnår man större besparingar i byggnaders energiförbrukning, konstaterar Toni Hemminki, ansvarig direktör för teknologi, energi och miljö vid Ruukki.

Life-panelerna har ett bättre U-värde det vill säga värmeisolering än traditionella mineralullspaneler. För användarna konkretiseras detta i form av energibesparingar. Plåtskikten samt mineralullen är 100 procent återvinningsbara. Materialet kan återvinnas till exempel som råvara i Ruukkis egen produktion. Genom att använda Life-paneler får byggnader fler LEED- och BREAM -miljöklassificeringspoäng.

– Traditionellt har det varit svårt att hitta byggkomponenter som uppfyller krav på hållbar utveckling. Ruukki life -panel erbjuder ett ekologiskt alternativ till ett konkurrenskraftigt pris utan att pruta på kvaliteten, konstaterar produktgruppschef Pasi Turpeenniemi.

– Ruukki life -panel är resultatet av ett gemensamt utvecklingsarbete som vi kan vara stolta över. Produkten är en utmärkt representant för just sådan hållbar utveckling och kvaliteten som Isover står för, säger Isovers affärsverksamhetsdirektör Olli Nikula från Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy.

På våren 2011 lanserades Ruukki energipanel på marknaden. Denna panel gör byggnadens ytterväggar mycket täta. Dess lufttäthet ger betydligt lägre uppvärmnings- och nedkylningskostnader samt CO2-utsläpp. Ruukki ger en täthetsgaranti på sina väggkonstruktioner. Den nylanserade Ruukki life-panel finns även att få i energipanelversion.

SSAB AB
BOX 70
101 21 Stockholm
Borlänge kommun
Sverige
VAT nummer: SE5560163429

Sänd till en kollega

0.031