23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

CE-Märkning: Vad menas med en "Samling av maskiner"?

I Maskindirektivet 2006/42/EF talas det om en "Samling av maskiner", när fristående maskiner är förbundna med varandra så att de funktionsmässigt kan betraktas som en enhet.

Knowhow

CE-Märkning: Vad menas med en "Samling av maskiner"?

I Maskindirektivet 2006/42/EF talas det om en "Samling av maskiner", när fristående maskiner är förbundna med varandra så att de funktionsmässigt kan betraktas som en enhet.

Detta betyder att maskinerna skall uppfylla följande kriterier: Maskinerna skall vara placerade så att de kan betraktas som en enhet (speciellt om de är fysiskt förbundna). Maskinerna skall vara inbördes förbundna funktionsmässigt, d.v.s. att de skall vara inbördes förbundna med fokus på att uppnå ett bestämt resultat (t.ex. framställning av pappersark). Maskinerna skall styras som en enhet (gemensam eller sammankopplad styrning). Maskinerna skall fungera som en samlad enhet och även säkerhetstekniskt bilda en enhet.

I maskindirektivet talas det inte om en "Samling av maskiner", om maskinerna var för sig är funktionsdugliga, fristående maskiner som förvisso är sammankopplade i en komplex anläggning men som skulle fungera var för sig räknas inte som en ”samling av maskiner”. T.ex. om det trots sammanbyggning av maskinerna och inbördes signalutveckling inte finns ett sammankopplat säkerhetssystem.

Om en maskinlinje inte uppfyller kraven för en ”Samling av maskiner” skall varje maskin CE-märkas individuellt. Det skall emellertid tas hänsyn till maskinens gränser om inte dessa omnämns i riskbedömningen. I detta fall måste det utfärdas ett komplement till riskbedömningen.

Om en maskinlinje uppfyller kriterierna för en ”Samling av maskiner” skall det: Utfärdas en överordnad CE-märkning inklusive relevant inbyggnadsanvisning för maskinerna. Anbringas ett specifikt märke på samlingen av maskiner. Utarbetas ett EF-överensstämmelsedokument för samlingen av maskiner som sedan skall undertecknas

Läs mer om hur Pilz kan hjälpa dig med CE-märkning »


Pilz på Facebook !: http://www.facebook.com/pages/Pilz-SE/125031174182372
Pilz på YouTube !: http://www.youtube.com/pilzse

Pilz Skandinavien K/S, dansk Filial
Smörhålevägen 3
434 42 Kungsbacka
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5020506183

Kontaktperson

Mike Uppdal
Marketingkoordinator
+45 74436332 m.uppdal@pilz.dk

Sänd till en kollega

0.046