23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Knowhow: CE-Märkning

Skall gamla maskiner som är tillverkade före 1995 CE-märkas enligt Maskindirektivet efter en ombyggnad?

För att kunna garantera att en maskin är säker skall det först göras en bedömning om ombyggnaden innebär en ”väsentlig förändring”. Normalt optimeras en maskin med fokus på bättre produktivitet, tillgänglighet och säkerhet. I ett sådant fall kan det vara frågan om en väsentlig förändring vilket föranleder en ny CE-märkning.

Är maskinens säkerhet garanterad vid en förbättring av dess prestanda?

Det är inte möjligt att generalisera och säga att en förbättring aldrig innebär en väsentlig förändring. Förbättrad produktivitet innebär nästan alltid förbättrad prestanda och då måste man göra en bedömning huruvida maskinen fortfarande är säker med de befintliga skyddsfunktionerna. Om den inte anses vara säker skall det tolkas som en väsentlig förändring av maskinen. Det kan dessutom innebära en väsentlig förändring om maskinens funktion förändras, t.ex. bearbetning av andra material, ändring av skyddsfunktioner som kan medföra nya risker eller ändring från automatisk till manuell drift.

Minimikrav på maskinsäkerheten

Även om ombyggnaden inte innebär en väsentlig förändring skall minimikravet för maskinsäkerhet enligt nuvarande teknisk nivå observeras. Detta finns beskrivet i föreskriften AFS 2006:4, användning av arbetsutrustning, och i direktiv 2009/104/EG. De är bindande för användare av gamla maskiner. Detta bör tas i beaktning vid en eventuell ombyggnad.

Läs mer om hur Pilz kan hjälpa dig med CE-märkning »


Pilz på Facebook !:
http://www.facebook.com/pages/Pilz-SE/125031174182372
Pilz på YouTube !:
http://www.youtube.com/pilzse

www.pilz.se

Pilz Skandinavien K/S, dansk Filial
Smörhålevägen 3
434 42 Kungsbacka
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5020506183

Kontaktperson

Mike Uppdal
Marketingkoordinator
+45 74436332 m.uppdal@pilz.dk

Sänd till en kollega

0.078