23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Återanvändning av stål en aktuell fråga inom energieffektivitet

Stål är i princip evigt återvinningsbart och går att återanvända också som komponent, men ganska få beslutsfattare som påverkar samhällsbyggnation är medvetna om detta.

Budskapet var tydligt när Ruukki höll det första Almedalsseminariet någonsin om stål i Visby, modererad av erfarna energi- och ekonomijournalist Henric Borgström.

Att utnyttja det ur livscykelperspektivet goda stålet effektivt kräver att man vet hur och när materialvalen görs. Det är inte lätt när det är idag så många aktörer i byggprojekt, och det allt mer diversifierade regelverket blir en utmaning.

Möjligheterna att återvinna stålet är stora vilket naturligtvis är bra ur miljöhänseende, men panelen lyfte även vikten av att, i mycket större utsträckning än vad som görs idag, återanvända material, inte bara stål, inom hela bygg- och fastighetsbranschen. Behovet av mer kunskap hos politikerna för att kunna fatta bättre beslut efterlystes av Maria Wetterstrand.

White arkitekternas partner Ulla Bergström menade i sin tur menade att de korta tidsrymderna ofta inte tillät att de miljömässigt bästa alternativen alltid kunde väljas, men påpekade att just med stålbyggande kan man bygga snabbare än förr. Hon påtalade också vikten att arbeta med BIM (building information modelling) som samlar alla aktörerna och all information runt processerna effektivt.

Hållbarhetsexpert Rutger Gyllenram påtalade också att fokus på enstaka byggmaterial kan leda vilse i helheten och efterlyste att man mer ska se hela byggprojektet i sig som ett mer eller mindre hållbar process.
- Vi skulle kunna sätta energieffektivitets- och hållbarhetskrav på ett hus under hela dess livscykel och utifrån prestanda som helhet istället för att dela upp allt i delar och certifiera dessa var för sig, påpekade Gyllenram. Han efterlyste även mer incitament från politiskt håll för branschen.

LKAB:s tekniska direktör Per-Erik Lindvall slog ett slag för det nordiska höghållfasta stålet, som håller även i internationell jämförelse beträffande hållbarhet och kvalitet. Han påpekade även att det totala stålbehovet inte minskar även om vi utnyttjar materialet mer effektivt, eftersom Kina och Indien med flera länder kräver allt mer stål för att bygga upp sin levnadsstandard.

På seminarium presenterades också nya material som forskats fram av stål på Borås textilhögskola. Bland annat fick publiken se en speciell lampa som gjorts av ståltextil och en tallrik som är gjord av en blandning av glas och stål.

SSAB AB
BOX 70
101 21 Stockholm
Borlänge kommun
Sverige
VAT nummer: SE5560163429

Sänd till en kollega

0.032