23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Ljusa idéer för bullerskydd

Enligt Trafikverket är det bara i Sverige många människor känner sig störda av buller och trafikbuller är den dominerande bullerstörningen i samhället. Cirka två miljoner svenskar utsätts för buller från trafiksektorn.

Vi vet idag genom forskningen att till exempel sömnbesvär på grund av buller är en hälsorisk.

Därför ordnade Ruukki tävlingen IDEA som ägde rum i våras. Tävlingen var öppen för arkitekter, formgivare, professionella konstruktörer och studerande. Ett tävlingsvillkor var att konstruktionerna skulle utnyttja stål som huvudsakligt material och skulle passa för nordiska och baltiska förhållanden. Förutom utseendemässiga faktorer ville man också få in idéer om tillverkning, montering, byggande av bullerskydd och bullerskyddens tekniska prestanda.

- De olika bidragen som kom in visar att det behövs en ny, innovativ syn på de lösningar som används idag. Stålbaserad design gav tävlingsdeltagarna en möjlighet att skapa och utforma lösningsidéer som är imponerande, hållbara och ger mest valuta för pengarna, säger Petri Nieminen, högsta ansvarig på Infrastructure Construction på Ruukki.

Det vinnande bidraget i den professionella kategorin var Atsushi Takanos idé "Soundscape", och i studerandekategorin vann Lauri Mäkinens idé "Arché". Vinnarna valdes av en internationell jury bestående av sex internationella experter på området.

Enligt juryn var Atsushi Takanos vinnarbidrag "Soundscape" i den professionella kategorin ett imponerande och innovativt exempel på hur bullerskydd av stål kan anpassas och harmoniseras till miljön, samtidigt som det tar hänsyn till omgivningens och landskapets skiftande karaktär. Tack vare sin smäckra utformning är idén också lämplig för urbana miljöer. Bullerskyddslösningen använder sig av stålpålar och stålrör som är lätta att återvinna.

Lauri Mäkinens vinnarbidrag "Arché” i studerandekategorin är en kreativ, praktisk lösning som baseras på ett existerande bullerskyddssystem från Ruukki, men som samtidigt breddar lösningens funktionalitet och diversifierar dess visuella image.

De tre bästa bidragen i vardera kategorin var:

Professionella:
1. “Soundscape” av Atsushi Takano
2. “Smart panel”, gemensamt bidrag av Eero Tölp, Hans Priks och Jürgen Sarapik
3. “Waterwall noise barrier concept” av designföretaget Friends of Industry

Studenter
1. “Arché” av Lauri Mäkinen
2. “Sound wave” av Ville-Pekka Säkkinen
3. “Torus”, gemensamt bidrag av Triin Lehmets, Kärt Milsaar och Ivo Riet

SSAB AB
BOX 70
101 21 Stockholm
Borlänge kommun
Sverige
VAT nummer: SE5560163429

Sänd till en kollega

0.047