23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Servodrivna pressar – den nya generationen mekaniska pressar!

Här några ord om en ny generation av mekaniska pressar – Servo drivna pressar, som för Olsons Maskinservice var det stora dragplåstret under årets Euroblech och en press som företaget sålt till Finnveden.

Bland de leverantörer Olsons Maskinservice AB arbetar med, alla inom området pressar och tillhörande utrustning, var det stora numret under årets EUROBLECH servodrivna pressar från vår leverantör ZANI spa. Inte minst då företaget under första kvartalet 2013 installerar en ZANI SERVOMASTER modell SM1500 till Finnvedens fabrik i Olofström

ZANI SERVOMASTER modell SM 1500 är en servodriven press med presskraft 1500 ton och borddimension på 5500 x 3000 mm. Pressen är utrustad med CISAM bandmatning för bredd 1600 mm och en NORDA transfer med dubbla balkar. Pressen som drivs med 4 st SIEMENS servomotorer kan fritt programmeras med avseende på pressrörelsens hastighet, steglös slaglängd i pendelrörelse samt olika presskurvor anpassat för respektive verktygs behov.

Servo pressar är den senaste utvecklingen av mekaniska pressar där svänghjulets rörelseenergi nu ersatts med servomotorer. Denna utveckling ger stora fördelar i form av flexibilitet i pressrörelsen till stora fördelar för de underleverantörer som ständigt utmanas med nya verktyg och komplicerade pressoperationer ofta med hög automatiseringsgrad i och omkring pressen.

Servo pressens fördelar kan sammanfattas i följande sex punkter;

1. Ökad produktivitet.
Vid formningsoperationer som kräver lägre hastighet i arbetsfasen för att undvika bristningar kan servo pressens hastighet reduceras i just den kritiska fasen av cykeln för att sedan accelerera under resterande delen av presscykeln. Jmf med en traditionell svänghjulspress, där hastigheten under hela cykeln måste respektera formningsprocessens behov av låg hastighet, kan produktionstakten öka med upp till 50 %.
Vidare kan pressens slaglängd, som är steglös, alltid minimeras för varje enskild verktyg. För en traditionell press med fast slaglängd måste även mindre verktyg anpassas och producera i många gånger onödigt lång slaglängd.

2. Lägre verktygskostnad.
Med en friprogrammerbar anslagshastighet kan denna minimeras för varje specifikt verktyg. Reducerad anslagshastighet minimerar vibrationer i verktyg som har en direkt inverkan på slitage och underhållskostnader. Vidare genererar den lägra hastigheten en betydligt reducerad ljudnivå från pressoperationen.
En annan verktygsfördel är möjligheten att anpassa pressens specifikation/egenskaper för redan befintliga verktyg. Pressen kan anpassa slaglängd, hastighet och rörelsemönster som minimerar behovet av fördyrande kostnader att bygga om eller komplettera existerande verktyg från den egna verktygsparken eller verktyg från kunder.

3. Lägre maskinunderhåll.
Servo pressen har inte någon koppling/bromsenhet samt även mindre mekaniska komponenter då flexibiliteten i pressrörelsen levereras av de programmerbara servomotorerna. En svänghjulsdriven reduktionspress t.ex. Link Drive och Soft Blanking har en behov av slitdelar för koppling/broms samt en mer komplicerad mekanisk kraftöverföring för att uppnå en reducering av pressrörelsen vid en förutbestämd och fast position från nedre vändläget.

4. Full energi vid låga hastigheter.
En servodriven press är energimässigt inte beroende av ett svänghjuls rotationshastighet. Detta innebär att servo pressen kan generera full presskraft ned till 1 spm. Detta breddar pressens användningsområde mot mer komplicerade dragoperationer jmf med traditionella mekaniska pressar.

5. Ökad kvalitet.
Framförallt vid pressning av höghållfasta material samt vid präglingsoperationer i kombination med dragningar/bockningar kan pressen utföra en kalibrerande dubbelslag eller stoppas en vald tid i nedre vändläge för att minimera återfjädring och ”sätta” en prägling på exakt djup. Vidare kan finstansoperationer utföras då hastigheten i kombination med hydrauliskt mothåll kan kombineras på ett motsvarande sätt som för en finstanspress.
Med dessa möjligheter kan detaljen fås måttriktig direkt i pressen och man undviker efterföljande och tidskrävande operationer som kalibrering och gradning m.m.

6. Låg energiförbrukning.
En servo press förbrukar mindre energi än en svänghjulsdriven press. Pikarna i förbrukning under arbetsfasen i presslaget är högre men förbrukningen sker enbart när press sliden är i rörelse. Merparten av energiförbrukningen i en svänghjulsdriven press åtgår till att bibehålla rotationen av svänghjulet även när pressliden inte är i arbete. Med en generell produktivitet på 60 % krävs mer energi över tid för svänghjulsdrift jmf med en servo driven press.

Olsons Maskinservice AB
Engelbrektsgatan 31
643 31 Vingåker
Vingåkers kommun
Sverige
VAT nummer: SE5564182300

Kontaktperson

PO
Patrik Olson
Marknadsansvarig
+46 151 518 552 patrik@olsons.se

Sänd till en kollega

0.031