23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Smarta funktioner från TRUMPF

Nya, intelligenta funktioner och mjukvarulösningar höjer både effektivitet och processtillförlitlighet.

På Blechexpo 2013, kommer TRUMPF att introducera ett flertal olika intelligenta funktioner och mjukvarubaserade lösningar för sina verktygsmaskiner. Dessa smarta funktioner är en del ur TRUMPF´s hjälpsystem, som är utvecklat för att ge hjälp och stöd till maskinoperatören.
De smarta funktionerna nyttjar utvecklingen inom kommunikations- och informationsteknik för att öka maskinernas effektivitet och tillförlitlighet. Maskinen använder en smart funktion för att avgöra om åtgärder behövs och agerar sedan självständigt. Beroende på vilken typ av funktion, kan den lösa problemet på egen hand, så att maskinen kan fortsätta arbetet utan att operatören behöver ingripa. Alternativt, kommer den automatiskt stanna maskinen vid en felaktig process och felanmäla till operatören som då snabbt kan rätta till problemet.


Smart dys automation för TruLaser maskiner
Kvaliteten på dysor och linser är avgörande faktorer för en tillförlitlig produktion. När skärning inte är helt perfekt, beror det ofta på en av följande orsaker: linsen eller dysan är smutsig eller skadad, laserstrålen är inte centrerad, eller så är fokalpositionen feljusterad.
Med DetectLine, LensLine och den nya smarta funktionen för dysor i TruLaser 5030 och 5040, erbjuder TRUMPF automatiserade lösningar för alla dessa problem. LensLine kontrollera statusen på linsen, DetectLine säkerställer automatisk justering av fokalpositionen, en enhet vid dysväxlaren centrerar automatiskt strålen.
Genom de nya funktionerna får man nu automatiskt veta om det är defekta eller smutsiga dysor.

Maskinen har en kamera integrerad i dysväxlaren som identifierar skador på eftersom detta påverkar skärresultatet. Om dysan visar förändringar som utbuktningar, repor eller deformationer, kommer maskinen att åtgärda detta på egen hand - genom att till exempel byta dysa. Detta eliminerar maskinoperatörens arbete att regelbundet ta av dysorna, inspektera dem och byta ut dem om det behövs, för att undvika kvalitetsförluster. När en dysa monteras för första gången, kontrollerar maskinen också dess diameter. På detta sätt säkerställs att rätt dysa alltid används.

Inspektion av dysan, automatisk centrering av laserstrålen, dysväxlare samt LensLine minskar avsevärt antalet åtgärder som operatören måste vidta. Justeringar av linser och dysor utförs automatiskt av maskinen. De återstående manuella aktiviteterna som till exempel att montera dysor i växlaren - kan lätt planeras med hjälp av en statusindikator. Det här smarta automationskonceptet ökar maskinens processäkerhet och ser till att det inte blir några icke-produktiva stunder. De smarta funktionerna främjar en helautomatisk körning enormt – under till exempel nätter och helger.


Smart kantpressningspaket för TruBend maskiner
På Blechexpo visas för första gången TCB funktionen för kantpressa i TruBend Serie 5000. TCB står för thickness-controlled bending - tjockleks-kontrollerad kantpressning. Denna funktion tillsammans med BendGuard samt den optiska riggnings- och positioneringshjälpen , utgör ryggraden i det smarta kantpressningspaketet. Den optiska riggnings- och positioneringshjälpen använder lysdioder för att visa operatören var kantpressverktygen måste riggas eller var nästa bockning skall göras. BendGuard är en optisk säkerhetsanordning som innebär att om strålen bryts - av en hand till exempel, så stannar kantpressen omedelbart.

Den nya TCB-funktionen bidrar till att minska vinkelfel vid bockning. Sådana variationer kan uppstå vid olika avvikelser – tjocklek kan variera från en plåt till en annan, tjocklek kan också variera på en och samma plåt beroende på valsningen. Kantpressen känner automatiskt av den tjockleken där verktyget kommer i kontakt med plåten. Sedan beräknar den penetreringsdjupet för det övre verktyget - matchar denna mätning - och gör korrigeringen automatiskt. Således kan maskinen producera vinklar med förbättrad kvalitet - oberoende av plåttjocklek och utan produktivitet förluster, kalibreringsansträngning eller programmeringsarbete.


Smarta funktioner för TruMatic 6000
Den nya TruMatic 6000 kombimaskin för stansning och laserskärning kommer att presenteras vidare för en bredare publik vid Blechexpo . Den har också många smarta funktioner i sitt utbud. Bland dem, till exempel den smarta inlastningsfunktionen som placerar plåten exakt in i maskinen oberoende av hur plåten låg staplad innan. Detta sker genom en intelligent samordning av klovar, bordsenhet och inlastningsordningen .
Smart lossning optimerar utlastningen och maskinen känner av om det har fastnatt restgitter. Den här funktionen korrigerar automatiskt problemet genom att flytta laser- och stanshuvudet, avstrykarfästen eller separeringsenheten . Så snart delen frigörs, kommer maskinen att slutföra utlastningen och fortsätta med bearbetningen. I framtiden kommer en del av dessa smarta funktioner för nya TruMatic 6000 även finnas tillgängliga på andra TruPunch och TruMatic maskiner .



För mer information kontakta Stefan Wallén, Försäljningsansvarig TRUMPF maskin ab.
Tfn: + 46 322 66 97 00
Email: stefan.wallen@se.trumpf.com

TRUMPF maskin ab
Box 606 (besöksadress Aleforsvägen 5 44139 Alingsås)
441 17 Alingsås
Alingsås kommun
Sverige
VAT nummer: SE5562403369

Kontaktperson

KG
Karin Gustafsson
Marknadskoordinator
+46 322669700 karin.gustafsson@se.trumpf.com

Sänd till en kollega

0.047