23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Upptäck föroreningar: förbättra säkerhet och kvalitet genom digital adoption

norelems vd Marcus Schneck upptäcker hur tillverkare kan tillämpa digitala lösningar och standardkomponenter för att förbättra säkerhet och kvalitet i sin produktion.

Förfallodatum
den 14 december 2025

Mot bakgrund av ökade materialkostnader, brist på arbetskraft och pågående störningar i leveranskedjorna har tillverkarna ett antal utmaningar att förhålla sig till. För att övervinna dessa använder sig tillverkare och ingenjörer allt oftare av digitala tekniker för att förändra sina processer och stärka positionerna.

När det gäller strategier för att implementera den digitala transformeringen finns ett stort antal valmöjligheter för företagen – från små hanterbara förändringar till storskalig översyn av hela anläggningen. Genom att integrera digitala innovationer eller standardkomponenter kan företagen känna skillnad för varje förändring i de dagliga arbetsrutinerna och även se skillnad på sista raden.

För tillverkare inom mat, dryck och läkemedelsindustri kan digitala innovationer som detekterbara produkter tillföra ännu större värde genom förbättrad säkerhet, kvalitet och kontinuitet.

Upptäcka föroreningar
Om en produkt har förorenats av små fragment från en komponent under tillverkningsprocessen kommer det med stor sannolikhet att upptäckas av slutkunden. Den efterföljande produktåterkallelsen kan både leda till stora kostnader för tillverkaren och ett dåligt rykte.

Tidiga upptäckter av främmande föremål spelar en viktig roll inom tillverkning. Dock är det inte alltid möjligt att upptäcka när fragmenten lossnar, vilket är speciellt farligt inom sektorer som livsmedelstillverkning och känsliga områden i läkemedelsindustrin.

norelem gör det möjligt för tillverkarna att identifiera föroreningar under tillverkningsprocessen genom sina senaste detekterbara produkter som säkerställer snabb och pålitlig identifiering av föroreningar genom detektionssystem. I praktiken förhöjer systemen produktionssäkerheten och bidrar till färre systemfel.

Funktion och applicering av detekterbara produkter
Som en pionjär inom standardkomponenttillverkning har norelem utvecklat enkla driftdelar och standardkomponenter gjorda av plast. Den unika med plasten är att minsta fragment som lossnar snabbt upptäcks av det tillförlitliga tillhörande detektionssystemet.

Dessa detekterbara produkter uppfyller de högsta kraven i hygien-, kvalitets- och säkerhetsdirektiv inom tillverkningsindustrin. De är av den anledningen ytterst användbara inom utrustning och fabriker som tillverkar livsmedel, läkemedel, kem- och förpackningsmaterial. norelem erbjuder två olika varianter av detekterbara driftdelar och standardkomponenter: visuellt detekterbara och metall-detekterbara. Båda är tillverkade av livsmedelsgodkända material i glasfiberarmerad termoplast och rostfritt stål.

Visuellt detekterbara driftdelar och standardelement
norelems visuellt detekterbara standardkomponenter är gjorda av ultramarinblå plast. Färgen är ett medvetet val som fungerar som utmärkande kännetecken för komponenternas detekterbarhet.

Blå är inte en vanligt förekommande färg i livsmedelsprodukter, vilket betyder att eventuella fragment som lossnat direkt sticker ut från ytan och gör det enkelt både för det mänskliga ögat och för olika övervakningssystem att upptäcka oönskade fragment från skadade delar eller standardelement.

Metalldetekterbara driftdelar och standardelement
Metalldetektorer är en tillförlitlig utrustning som används brett för att upptäcka föroreningar i livsmedel. De metalldetekterbara produkterna är tillverkade av en FDA-kompatibel plast som har magnetiska egenskaper och därför lätt kan upptäckas av metalldetektorer. Även så små plastfragment som 3 mm3, som kan som ta sig in i produkten som tillverkas upptäcks av induktionsteknik och avlägsnas automatiskt. Detta minskar dessutom risken för att hela produktionsbatchen måste slängas eller tidskrävande återvinningsmoment.

Detekterbara produkter är bara ett exempel på hur digitala komponenter kan ge en omedelbar fördel för tillverkarna. På liknande sätt kan andra komponenter i norelems SMART-sortiment användas som ett litet steg på vägen mot företagets digitala omställning.

För mer information besök norelem.se

Om norelem
norelem är världsledande tillverkare och leverantör av flexibla standarddelar och komponenter för maskinteknik. Företaget levererar mer än 70,000 standardprodukter avsedda för standardmaskiner och driftselement samt automationskomponenter.

98 procent av norelems komponenter finns tillgängliga från lager, med teknisk support för alla våra produkter. Denna omfattande lagerhållning gör det möjligt för norelem att tillhandahålla snabba och pålitliga leveranstider.

Om THE BIG GREEN BOOK
THE BIG GREEN BOOK är både norelems idékatalog och referensbok. Det är den gällande guiden till standardkomponenter.

THE BIG GREEN BOOK kombinerar produktinformation, specifikationer och teknisk information i en enda källa. Den är uppbyggd med hjälp av en logisk sekvens av artikelnummer baserat på produktionsstadier och innehåller referenser för bästa praxis, råd och vägledning.

norelem AB
Wenngarn 443
193 91 Sigtuna
Sigtuna kommun
Sverige
VAT nummer: SE5590714795

Sänd till en kollega

0.047