23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Känner ni en stark lukt från era 3D-skrivare?

Var noga med att undersöka vad ni andas in. Många missar att installera ett utsug till 3D-skrivaren. Ett rätt anpassat utsug tar hand om de starka lukterna och de farliga gaserna som frigörs vid användning och vid efterbearbetningen.  Sasoo är ett fristående utsug som ger er en bättre och hälsosammare arbetsmiljö.

Förfallodatum
den 31 maj 2025

Många av oss spenderar upp till 90% av vår tid inomhus och vi andas in ca 60-70 kg luft om dagen. Vid upphettning av ett ämne så frigörs gaser och partiklar som kan vara skadliga för hälsan. De kan orsaka huvudvärk, luftvägsproblem, allergier,  trötthet, hörselnedsättning och andra mer farliga sjukdomar. 

3D-skrivare finns i dag på många olika arbetsplatser och används olika mycket och till olika processer. En 3D-skrivare kan användas som ett redskap för att ta fram snabba prototyper, implantat, korta serier, snabba designer och tester, men de används också inom produktion för att ta fram större serier av en detalj. Additiv tillverkning användas inom många olika sektorer som tex. forskning, high-tech, skola, sjukvård, flyg- och rymdindustri, bilindustrin och reklamindustrin. 

Sitter du i en miljö där det finns 3D-skrivare i samma rum som du arbetar?
Då är det hög tid att se till så att det finns ett utsug med anpassade filter.  Det är inte alltid som det finns en möjlighet att montera utsug till 3D-skrivare eller att rummet är utrustat så att det inte går att ha utsug med varje 3D-printer. Då är utsuget Sasoo perfekt för er. Sasoo är ett fristående tystgående, men ändå kraftigt utsug som kan utrustas med ett aktivkolfilter för att hantera de starka lukterna och gaserna från 3D-printers mm.  Sasoo är dessutom stilrent och lättanvänt.  Vid installation av utsuget Sasoo så monterar man helt enkelt in aktivkolfiltret, en kassett som man föser in på avsedd plats och sedan är det bara att sätta i nätkontakten och justera suget med hjälp av vridhjulet på baksidan. Nu är luftreningen i gång och er arbetsmiljö kommer att bli mycket bättre. Eftersom den renade luften går tillbaka in i rummet igen så störs inte rummets lufttermik och därmed påverkas inte heller den befintliga ventilationen. 

Utan ett utsug så andas man i stället in de farliga gaserna och partiklarna som tar sig vidare in i våra lungor och vidare ut i blodet som sedan pumpas runt i våra olika organ. 

Skulle inte sasoo vara rätt för just er process så har ULT många olika utsug- och filtersystem som enkelt kan anpassas efter just er process och arbetsmiljö. Vi på Solectro samarbetar med ULT som är mycket duktiga på filterteknik inom många olika områden. Vi rådgör alltid med ULTs specialister innan vi föreslår ett utsug för en process och arbetsmiljö. 

Hur vet man då att man behöver ett punktutsug? Börja med att titta i det använda materialets säkerhetsdatablad. I en 3D-skrivare kan det användas olika plaster, metaller, trä, keramik och till och med biologiska material som celler och vävnader på vissa arbetsplatser. I Säkerhetsdatabladet för ämnet finns den viktiga information under tex stycke 2 där man hittar information om ämnets farliga egenskaper och under stycke 8 hittar man information om ventilation, munskydd och behov av punktutsug.  

Tänk också på att även vid efterbearbetningen som borstning, borrning, slipning mm av 3D-printade detaljer så uppstår det farliga dammpartiklar. Vi kan också hjälpa er med anpassad skyddshuv för att förhindra dammspridning. 

ULTs utsug är lätta att använda, de finns i många olika storlekar och utförande. De är mobila eller stationära beroende på vilken storlek som behövs. Filtersystemet anpassas efter de material och ämnen som används. Vi på Solectro samarbetar med ULT som är mycket duktiga på utsug och filterteknik. Vi rådgör alltid med ULTs specialister innan vi föreslår ett utsug för en process och arbetsmiljö. 

Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi er att hitta rätt lösning för er process och arbetsmiljö.   

SOLECTRO AB
www.solectro.se

Solectro AB
Tenngatan 6-8
234 35 Lomma
Lomma kommun
Sverige
VAT nummer: SE556143403501

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.034