23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

FKG deltar i toppmöte om EU:s framtida industripolitik

9 juni är det val till Europaparlamentet. Ett val som är viktigt för den svenska fordonsindustrin eftersom den är del av EU:s innovationsdrivna tillväxtmekanism. Därför är det intressant att FKG bjudits in till att delta i ett fördjupande samtal, EU-sakråd, kring EU:s framtida industripolitik arrangerat av Klimat- och Näringslivsdepartementet 15 april.

Energi- och näringsminister Ebba Busch, KD, kommer att inleda rådsmötet, medan statssekreterare Sara Modig kommer att leda ett ”rundabordssamtal” efter ministerns anförande.
– Vi kommer att diskutera EU:s industripolitik och långsiktiga konkurrenskraft med anledning av det pågående EU-arbetet som kommer utmynna i en ny strategisk agenda för nästa EU-kommissions mandatperiod och arbetet med en ny europeisk industristrategi, berättar FKG:s Peter Bryntesson.

Enligt Peter Bryntesson har EU:s gemensamma industripolitik hamnat på efterkälken, inte stimulerat tillväxt och innovation med inriktning på grön omställning, på motsvarande vis som skett i de båda polerna Kina och USA.
– Säg att EU i bästa fall varit tvåa på bollen, vilket inte är bra, säger han.

Sedan ifjol, främst efter USA:s gröna IRA-budget och kravet på att bemöta den med ett EU-initiativ, har den gemensamma industripolitiken fått allt större utrymme på EU:s dagordning. Detta för att stärka EU:s konkurrenskraft, resiliens och den för svenska företag viktiga inre marknaden.
Industriakterna för Net-Zero, kritiska råmaterial och halvledare, är tre konkreta exempel på vad som har förhandlats fram i syfte att driva på den gröna och digitala omställningen inom industrin.

Frågor som kommer att tas upp under ”rundabordssamtalet” berör bland annat EU:s angreppssätt, strategiska tekniker samt vilken kompetenstillförsel som behövs för en stärkt, konkurrenskraftig industripolitik.
Från svenskt håll väger konkreta frågor om konkurrenskraft och investeringar samt industriell tillväxt tungt.
– Genom FKG:s roll som branschorganisation inom en viktig industrisektor har vi ständigt örat mot rälsen. Därför har vi förmodligen en del att tillföra under samtalet som kan vara till nytta från svensk sida när EU-kommissionen formar den framtida industripolitiken, säger Peter Bryntesson.

Den här formen av samtal före eventuella politiska förslag är en viktig del av EU:s beslutsprocess. Det är lite omvänt jämfört med i Sverige där ett politiskt förslag i regel först tas fram för att sedan remitteras ut till intressenter/sakkunniga.

Bild: Ebba Busch, KD, Energi- och Näringsminister. Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet.

FKG
Lindholmspiren 3
417 56 GÖTEBORG
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5563325181

Kontaktperson

GV
Gabriella Virdarson
gabriella.virdarson@fkg.se

Sänd till en kollega

0.078