23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Energi viktigast för EU:s framtida industripolitik

Energi är den enskilt viktigaste frågan för svensk industri. Det framkom vid det rundabordssamtal som Klimat- och Näringslivsdepartementet arrangerade kring den svenska synen på EU:s framtida industripolitik, samt vilka frågor som ska ligga i fokus för fortsatt tillväxt och den gröna omställningen.

– Energitillgång och framför allt tillgång till el för att klara den gröna omställningen är A och O för den svenska industrin. Det ska finnas effekt, det ska vara robust, vara så mycket förnyelsebart som det bara går och att priset inte påverkar konkurrenskraften negativt, säger FKG:s Peter Bryntesson som medverkade i industrisamtalet som inleddes av närings- och energiminister och tillika vice statsministern Ebba Bush.

Andra viktiga frågor som samtalsdeltagarna, representanter från svensk industri, vill att den svenska regeringen ska fokusera på vid arbetet med den framtida industripolitiken i EU är inom området cirkularitet/återvinning.
– Vi pratade om återvinning av sopor och inte minst skrot, där det måste finnas en bättre lagstiftning än den nuvarande. Det måste finnas bättre incitament för företagen att satsa inom området, säger Peter Bryntesson.

En annan fråga är SME-företagens situation samt betydelse för tillväxt.
– I Sverige är det ett allt för starkt fokus på storföretagen samt att man från politikens sida vill tillfredsställa deras krav. SME-företagens villkor är minst lika viktiga som storföretagens, menar Peter Bryntesson och tillägger att storföretagen är loken som drar, men att SME-företagen är alla vagnar som följer.
Ur ett tillväxt- och konkurrensperspektiv är också frågan om kompetenstillförsel på topplistan över vad svensk industri önskar av en framtida och gemensam industripolitik från EU:s sida.

Sammantaget kan man säga att de industripolitiska frågorna halkat efter på EU:s dagordning på grund av först pandemin och senare Rysslands anfall på Ukraina. Men ett omtag är på gång eftersom EU allt oftare får känna sig klämt mellan USA och Kina, vilket man vill ändra på.

Nyheten publicerades på FKG.se.

FKG
Lindholmspiren 3
417 56 GÖTEBORG
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5563325181

Kontaktperson

GV
Gabriella Virdarson
gabriella.virdarson@fkg.se

Sänd till en kollega

0.031