23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

5 trender som formar olje- och gasindustrin 2025

Ryktena om olje- och gasindustrins snara död är sannolikt överdrivna. Från Donald Trumps kampanjlöfte om "Drill, baby, drill" till Indiens accelererade satsning på utvinning av offshore-resurser pekar mycket på att 2020-talet blir ett årtionde av återhämtning och förnyad tillväxt för olje- och gasindustrin.  Decenniet började med höga ambitioner om att fasa ut fossila bränslen, men Rysslands invasion av Ukraina 2022 fick regeringar världen över att prioritera energisäkerhet högre – vilket i sin tur utlöste en våg av investeringar i nya projekt. Till detta kommer fortsatt geopolitisk osäkerhet – särskilt kring Hormuzsundet – som hållit oljepriserna nere och stärkt företagens kassareserver.  Men under 2025 försöker branschen undvika gamla misstag från tidigare upp- och nedgångar. Fyra huvudprioriteringar tränger igenom: snabbare projektgenomförande, robustare anläggningar, kompetensförsörjning samt ökade krav på utsläppsreduktion och hållbarhet. 

Trend 1: Investeringsboom drivet av teknologi 

I linje med de senaste årens utveckling förväntas ett fortsatt högt investeringsläge under 2025. Enligt Wood Mackenzie kommer investeringarna från världens största olje- och gasproducenter att öka med 60 % fram till nästa år för att möta den växande globala efterfrågan. 
Särskilt offshoreprojekt går starkt. Megaprojekt har potential att förvandla länder med outnyttjade djupvatten- och ultradjupvattenresurser – som Namibia och Guyana – till nya petrostater. Företagen inom sektorn försöker övertyga investerare om att ny teknologi och effektiviseringar kan sänka kostnaderna och samtidigt minska utsläppen från utvinning – vilket stärker lönsamheten i så kallade greenfield-investeringar. 
Till skillnad från tidigare decennier är dagens megaprojket digitalt integrerade under hela livscykeln. Framför allt digitala tvillingar har blivit en nyckelfaktor i informationshantering över anläggningens livslängd. Enligt GlobalData förväntas marknaden för digitala tvillingar inom olje- och gasindustrin sexfaldigas till 154 miljarder USD före 2030. 
Vad driver detta? En ny rapport från Hexagon visar att digitala tvillingar skapar tydligt ekonomiskt värde med en årlig avkastning på 27 %, tack vare både ökad intäkt och lägre kostnader. Tekniken möjliggör också snabbare minskning av metan- och CO₂-utsläpp – något som hjälper företagen att möta skärpta hållbarhetskrav. 

Trend 2: Ökad prestanda på befintliga anläggningar (brownfield) 

Parallellt med expansionen av nya projekt ökar trycket på befintliga anläggningar. Brownfield-tillgångar måste bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, särskilt i regioner med höga break-even-priser – som Storbritannien, Nigeria och Qatar – samt på äldre offshoreinstallationer. 
Krav på driftsäkerhet och effektivitet gäller även för midstream- och downstream-segmenten. Särskilt europeiska raffinaderier pressas av fallande marginaler och överkapacitet – vilket har lett till personalneddragningar hos flera nyckelaktörer. 
Enligt McKinsey vänder sig allt fler företag till ny teknik för att öka effektiviteten och förbättra lönsamheten: 
"Branschen fokuserar på att förbättra prestanda och optimera både investerings- och driftskostnader. För att lyckas med detta används ny teknologi – inklusive artificiell intelligens. AI används till exempel vid prediktivt underhåll, där stora mängder realtids- och historisk data analyseras för att förutse och undvika utrustningsfel." 
En ofta underskattad drivkraft för ökad effektivitet är möjligheten till högre värdering vid försäljning. Effektiva anläggningar värderas högre, och moderna Enterprise Asset Management-system gör due diligence-processer snabbare och mer transparenta. I ett år där rekordmånga transaktioner och portföljjusteringar väntas, är optimering av befintliga tillgångar en central strategi.

Trend 3: Dålig säkerhet kostar mer än någonsin

Utöver prestanda är säkerhet och miljöprestationer helt avgörande för branschens framtid. Under 1980- och 90-talet urholkades allmänhetens förtroende av flera stora oljeutsläpp. I dag, när nya offshoreprojekt rullas ut, drar medier och aktivister snabbt paralleller till Deepwater Horizon-katastrofen 2010. 
Trots stora framsteg och förbättrad säkerhetsstatistik är säkerhet fortfarande en operativ och ekonomisk nödvändighet. Bristande säkerhet kan leda till böter, rättsprocesser och stigande försäkringspremier – i en tid när försäkringsbolag blir allt mer ovilliga att täcka olje- och gasprojekt. I värsta fall blir anläggningar oförsäkringsbara, vilket skapar ytterligare risk. 
En ofta förbisedd risk är otillräcklig anläggningsdokumentation. När personalen inte litar på datan tvingas man till dyra och ineffektiva fältverifieringar – något som undergräver förebyggande riskhantering. 
För att förbättra säkerheten och minska ineffektivitet kommer branschen i ökad grad använda riskbaserad kritikalitetsvärdering och systematisk operativ riskhantering. Återkommande problem – som bristfälliga larmsystem, föråldrade rutiner och manuella arbetstillstånd – måste lösas. Automatisering och att minska mänsklig närvaro i riskzoner blir högt prioriterat – av både säkerhets- och kostnadsskäl.

Trend 4: Artificiell intelligens – överallt

Oavsett om det gäller säkerhet, effektivitet eller produktionsoptimering, investerar olje- och gasindustrin allt mer i artificiell intelligens (AI). 
Enligt Hexagons Digital Twin Industry Report planerar 47 % av branschens anställda att implementera AI-funktioner – en högre andel än i många andra branscher. 
Hur används AI? I nya projekt effektiviserar AI datainsamling och kontextualisering, vilket minskar ledtid, felkällor och budgetöverskridanden. AI kan också samla in och verifiera data från äldre system – ett avgörande steg för att hantera datakvalitet. Som man brukar säga: “Garbage in, garbage out” – något man helst undviker. 
På befintliga anläggningar används AI redan för prediktivt underhåll, där maskininlärning förutsäger fel, minskar driftstopp och sänker kostnader. Integrerad tillståndsövervakning effektiviserar driften ytterligare. 
Användningsområdena växer snabbt. Säkerhet och inspektion är särskilt intressanta: 23 % av branschens anställda uppger att deras företag redan använder AI till detta.

Bildigenkänning gör det exempelvis möjligt att automatiskt upptäcka avvikelser i farliga miljöer. 
Av alla sektorer är olje- och gasbranschens medarbetare bland de mest optimistiska: Hela 70 % tror att AI kan förbättra produktiviteten, enligt 2024 års Global Energy Talent Index. 
  

Trend 5: Generationsskifte kan påverka produktiviteten 

Produktivitet blir en av de största utmaningarna framöver, i takt med att industrin står inför ett omfattande generationsskifte. 
År 2022 var en av fem anställda i olje- och gasindustrin över 55 år. Samtidigt har det länge varit svårt att attrahera unga talanger – särskilt till yrkesutbildade roller. Många har dessutom lämnat sektorn för att arbeta inom exempelvis förnybar energi – vilket ytterligare minskar tillgången på kompetens. 
När rekryteringen ökar kommer fokus att flyttas till utbildning och kompetensutveckling. Utmaningen? Att överbrygga klyftan mellan 20 års erfarenhet och nyanställdas begränsade praktiska kunskap. Digitala verktyg blir avgörande för att bevara den tysta kunskapen – den praktiska expertisen som håller verksamheten i gång. 
En ny generation verktyg för procedurhantering kan vara en del av lösningen. De möjliggör dokumentation av best practice och validering av medarbetares kompetens. Genom att koppla utbildningsmaterial till verkligt arbete kan sådana system skapa en brygga mellan teori och praktik. 
Det här speglar en större utveckling: I en bransch byggd på specialistkunskap – men som traditionellt varit långsam med digitalisering – kan 2025 bli en vändpunkt. Från en sektor på väg ut, till en industri i förnyelse. 

Läs mer här  

Hexagon Metrology Nordic AB
Svista 7
635 02 Eskilstuna
Eskilstuna kommun
Sverige
VAT nummer: SE5566019773

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.047