23948sdkhjf

Miljonsatsning på arbetsintegrerande lärande inom industrin

KK-stiftelsen satsar på 8 miljoner kronor på arbetsintegrerande lärande inom industrin, vilket innebär att Högskolan Väst tillsammans med industriföretag kan utveckla nya former för lärandet.

Genom två nya projekt har man fokuserat på virtuella lärandemiljöer för kompetensutveckling, samt ledarskap och medarbetarskap i hybrida arbetsmiljöer. Båda projekten har fått 4 miljoner från KK-stiftelsen, framgår av pressmeddelandet.

Det första projektet heter ”Immersiva lärandemiljöer för hållbar kompetensutveckling” där man ska undersöka hur VR-teknik kan designar och användas för hållbar kompetensutveckling inom industrin. Även företagen SJ, Nolato, Hypr10 och Tenstar Simulations samverkan i projektet.

Tekniken ska till exempel testas i träningssituationer där tågpersonal förbereds på att hantera konflikter och hotfulla miljöer. Immersiva lärandemiljöer innebär bland annat ”trygga rum” i vitruella miljöer så att användaren kan känna sig trygg under lärandets gång.

Det andra projektet kallas ”Ledarskap och medarbetarskap i digitala arbetsmiljöer – hantering av innovation på hybridarbetsplatsen” och utforska hur en digital och hybrid arbetsplats utmanar befintliga ledarskaps- och samarbetskulturer i industrin och hur man tar vara på den expertis som finns i sådana typ av arbetsmiljöer.

I projektet kommer ett ramverk för arbetsmetoder tas fram tillsammans med verktyg för ledarskap på en hybrid arbetsplats. Projektet görs i samverkan med företagen Ericsson och Borsch Rexroth.

– De här projekten är betydelsefulla på flera sätt. De kopplar an till aktuella utmaningar inom näringslivet och de bidrar samtidigt till att bredda och stärka vårt relativt nyetablerade forskningsområde; Industriellt arbetsintegrerat lärande (I-AIL), säger Lennart Malmsköld, programchef för forskningsmiljön Primus på Högskolan Väst.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125